Категорія
Новини
Дата

«Укрзалізниця» оголосила тендер на 44 пасажирські вагони. Вперше за 15 років закуплять нові плацкарти

1 хв читання

«Укрзалізниця» 21 вересня оголосила тендер на закупівлю 44 пасажирських вагонів для нічних потягів, повідомила пресслужба компанії. Вони будуть обладнані вакуумними туалетами, сповивальними столиками, розетками та USB-портами.

Ключові факти

  • Закупити 44 нових вагони компанія планує за 1,95 млрд грн державних коштів, йдеться у даних аукціону на Prozorro. Кінцевий термін подачі пропозицій від компаній – 29 вересня 2023 року. 
  • У межах аукціону компанія розраховує придбати 12 вагонів класу СВ, 20 купейних, 9 плацкартних та три вагони, призначені для перевезення пасажирів з інвалідністю. Нові вагони дадуть змогу сформувати до трьох поїздів класу «Нічний експрес», йдеться у повідомленні компанії. 
  • Вперше з 2008 року УЗ планує закупити плацкартні вагони. Раніше нічні потяги формувались головно із вагонів купе та СВ. У компанії пояснюють таке рішення необхідністю розширити можливості перевезення в найбільш соціально значущому сегменті. 
  • Усі нові вагони мають бути обладнані вакуумними туалетами, сповивальними столиками, розетками та USB-портами для швидкого заряджання гаджетів, електронними табло, кавоварками, а вагони для перевезення пасажирів з інвалідністю матимуть підіймальні платформи для комфортної посадки пасажирів на кріслі колісному, зазначили в УЗ. 
  • Двері пасажирських купе у купейних вагонах та вагонах СВ будуть обладнані системою сигналізації та кнопкою блокування дверей для більшої безпеки пасажирів, передбачено також систему відеоспостереження.
  • Отримати нові вагони в межах угоди «Укрзалізниця» планує до кінця 2025 року.

Контекст

Минулого тижня Кабінет Міністрів вніс зміни до Порядку використання бюджетних коштів за програмою оновлення пасажирського рухомого складу: зокрема, підвищив рівень авансування для виробників. 

Упродовж найближчих двох років коштом держбюджету «Укрзалізниця» має намір придбати 144 пасажирські вагони, повідомив в інтервʼю «Інтерфакс-Україна» від 19 вересня голова правління УЗ Євген Лященко. Закупівля ще 100 вагонів за 5 млрд грн закладена в драфт фінплану компанії на 2024 рік. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні