Категорія
Новини
Дата

Universal Pictures випередила Disney і вперше за вісім років стала найприбутковішою студією. Її бокс-офіс у 2023-му – $4,9 млрд

Акторська команда фільму «Оппенгеймер» /Getty Images

Метт Деймон, Емілі Блант, Кілліан Мерфі та Флоренс П'ю на премʼєрі фільму «Оппенгеймер» Universal Pictures у Лондоні. Фото Getty Images

Американська кінокомпанія Universal Pictures стала найприбутковішою студією за результатами касових зборів 2023 року. За рік студія випустила 24 стрічки, серед яких «Брати Супер Маріо в кіно», «Оппенгеймер» і хорор «M3GAN». Глобальний бокс-офіс склав $4,907 млрд. Уперше з 2015 року лідером світового прокату не є Disney, повідомляє Variety.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Universal Pictures стала найприбутковішою кіностудією за результатами світових касових зборів 2023 року. Глобальний бокс-офіс компанії в 2023-му склав $4,907 млрд. Disney поступилася лідерством уперше з 2015 року, заробивши $4,827 млрд.
  • У Disney відставання на $80 млн пояснюють тим, що в 2023-му студія випустила на сім фільмів менше, ніж Universal. Остання представила 24 картини, серед яких лідери прокату мультфільм «Брати Супер Маріо в кіно», стрічка Крістофера Нолана «Оппенгеймер» і хорор «M3GAN». З-поміж минулорічних хітів Disney – «Вартові галактики 3», «Індіана Джонс і циферблат долі» та «Русалонька».
  • Фільми Disney не ввійшли у топтрійку світового прокату – найкасовішими стали стрічки Warner Bros. «Барбі» ($1,4 млрд), «Брати Супер Маріо в кіно» ($1,3 млрд) та «Оппенгеймер» ($952 млн) Universal. Водночас Disney має найбільше фільмів у топдесятці за прибутковістю: чотири стрічки в світовому рейтингу та три – у рейтингу в США.
  • Жоден із фільмів Disney в 2023-му не перевищив позначку в $1 млрд. Найбільші каси зробив фільм «Вартові Галактики 3», зібравши в глобальному прокаті $845 млн.
  • На третьому місці з глобальним бокс-офісом $3,84 млрд опинилася компанія Warner Bros. («Барбі», «Черниця II», «Вонка»). Також у пʼятірці – Sony («Людина-павук: Крізь всесвіт», «Праведник 3», «Наполеон») і Paramount («Місія нездійсненна», «Щенячий патруль»), прибутки яких у 2023-му склали трохи більш як $2 млрд.

Контекст

Результати українського прокату відповідають світовій тенденції. Так, серед фільмів іноземного виробництва найкасовішими стрічками 2023 року в українських кінотеатрах стали картини «Барбі» виробництва Warner Bros. (123,4 млн грн) та «Оппенгеймер» Universal Pictures (122,2 млн грн). Стрічка Disney «Вартові галактики 3» опинилася на третьому місці зі значним відривом – український бокс-офіс фільму склав 67,7 млн грн.

Головною проблемою Disney в 2023 році стали високі витрати на виробництво з бюджетами від $200 млн до $250 млн на стрічку, відзначає Variety. Так, хоча фільм «Людина-мураха та Оса: Квантоманія» ввійшов до топдесятки найкасовіших фільмів року ($476 млн), він не приніс студії прибутків за результатами кінопрокату, пише видання.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні