«Мавка» обігнала другу частину «Аватара» за кількістю проданих квитків /колаж Анастасія Левицька
Категорія
Життя
Дата

Каса майже на мільярд. 10 фільмів 2023-го із найбільшими бокс-офісами в Україні. Що у топі, окрім «Мавки» та «Барбігеймера»

Мультфільм «Мавка» приніс мережі Multiplex понад 50 млн грн – майже 7% від річного бокс-офісу. Дохід «Планети Кіно» від мультфільму – 22,4 млн грн, або 5% зборів усієї мережі за січень–листопад Фото колаж Анастасія Левицька

У 2023 році на екрани вийшли найкасовіший український документальний фільм «20 днів у Маріуполі» та «Мавка», яка обігнала мегапопулярний «Аватар: Шлях води» за кількістю проданих квитків. Не відставали й іноземні блокбастери: у прокаті зʼявилися довгоочікувані «Оппенгеймер», «Барбі» та «Форсаж Х». На які фільми 2023-го українці найчастіше ходили в кіно

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

У 2023 році у мережі кінотеатрів Multiplex вийшло 326 фільми – це на 7% більше, ніж у 2022-му. Та про остаточне відновлення прокату не йдеться: у доковідному 2019-му на екранах мережі показували 460 фільмів. У мережі кінотеатрів «Оскар» кількість фільмів також зросла, а у «Планеті Кіно» навпаки: за січень–листопад 2023-го вийшло 318 унікальних фільмів. Це на 37 фільмів менше, ніж у 2022-му за такий самий період.

«Визначальною є якість, – каже СЕО мережі Multiplex Роман Романчук. – Один гарний проєкт збирає більше, ніж 100 фільмів низької якості». 

Якісних фільмів у 2023-му було чимало. Наприклад, мультфільм «Мавка» приніс мережі Multiplex понад 50 млн грн – майже 7% від річного бокс-офісу. Дохід «Планети Кіно» від мультфільму – 22,4 млн грн, або 5% зборів усієї мережі за січень–листопад. З-поміж іноземних фільмів найпопулярнішим в українському прокаті став «Аватар: Шлях води»: у 2023-му він зібрав 126,9 млн грн бокс-офісу. 

Проте через страйки сценаристів і акторів в Голлівуді на наступний рік перенесли інші релізи, що могли б принести гроші. Серед таких – фантастика «Дюна 2» та екшн «Крейвен-мисливець».

Які стрічки заробили у прокаті найбільше?

Які фільми українці найчастіше дивилися в кіно

У двох найбільших мереж кінотеатрів – Multiplex і «Планета Кіно» – схожий перелік фільмів, на які придбали найбільше квитків. У Multiplex – це «Мавка», «Барбі» і «Аватар: Шлях води», а у «Планеті» на місці «Барбі»«Оппенгеймер». Причина – наявність залів із технологією IMAX: режисер Крістофер Нолан публічно рекомендував дивитися його «Оппенгеймер» у таких залах. 

У кінотеатрах «Оскар» найкасовішими фільмами останніх чотирьох років стали «Барбі» та «Оппенгеймер», каже маркетинг-менеджер мережі Максим Трохимець. 

Чому саме ці стрічки увійшли до десятки найпопулярніших? Високі бюджети, вдалий кастинг, відомі творці, якісні сюжети та сценарії, вважає Романчук. Ще одна причина – вдала маркетингова кампанія. Наприклад, команда «Барбі» уклала понад 100 угод про партнерство з відомими брендами, писала у липневій колонці Валерія Толочина. «Мавку» на той момент підтримали понад 30 українських брендів.

Ще один фактор – відома історія, як у випадку фільмів «Довбуш», «Наполеон», «Оппенгеймер», каже СЕО Multiplex. «Довбуш» Олеся Саніна розповідає про найвідомішого опришка у Карпатах, «Наполеон» Рідлі Скотта показує найвідоміші битви великого французького полководця, а «Оппенгеймер» Крістофера Нолана описує шлях батька атомної бомби.

Десятка фільмів із найбільшими касовими зборами у 2023 році /інфографіка Анастасія Решетнік

Які фільми зібрали найбільші бокс-офіси у 2023-му в Україні Фото інфографіка Анастасія Решетнік

Більшість фільмів у десятці найпопулярніших – відомі франшизи. Вони здійняли три піки зборів у прокаті. Перший відбувся на початку прокату «Аватара: Шлях води», другий спричинила «Мавка. Лісова пісня». Бокс-офіс науково-фантастичного фільму Джеймса Кемерона сягнув 201,9 млн грн проти 156,2 млн грн бокс-офісу мультфільму виробництва Film.ua Group. 

Третій пік зборів у прокаті – за «Барбігеймером». «Оппенгеймер» та «Барбі» стартували в один день і підсилили результати бокс-офісів один одного. За два тижні «Барбігеймера» кількість глядачів у Multiplex зросла на понад 200% порівняно з аналогічним періодом до прем’єри. «Завдяки цьому феномену маємо найкращий місяць (липень) серед інших у цьому році», – казала генеральна директорка «Планети Кіно» Наталія Байдан. Загалом десятка фільмів зібрала в українських кінотеатрах 920 млн грн у 2023 році.

Світовий тренд – спад попиту на супергеройське кіно. Спіткнувся «Флеш», завмерла цікавість до «Шазам! Лють богів», впав попит на «Людина-мураха й Оса: Квантоманія», пишуть Digital Trends. «Людина-мураха» трошки провалилася, я очікувала на іншу цифру», – казала Байдан у червні. Бокс-офіс цього фільму у «Планеті Кіно» – 6 млн грн. 

Спад інтересу до супергеройських стрічок найбільше вдарив по кінотеатрах, які використовують технології IMAX/4DX. «В IMAX є порівняно вдалі релізи, як «Оппенгеймер» чи «Наполеон», а ось 4DX відчуває нестачу контенту», – каже Байдан. Нині у «Планеті Кіно» у 4DX-залах йдуть два фільми – «Вонка» і «Аквамен 2».   

2023-й – рік тріумфу українського кіно. Добре спрацювали «Мавка» і «Довбуш», констатує Романчук. «Ми розраховували на серйозний результат від «Мавки», але те, що ми тримаємо ії на екранах майже пів року – феноменально», – додає Байдан.  

Гарні показники Романчук відзначає і у стрічок «Щедрик» (бокс-офіс – 10,9 млн грн), «Памфір» (11,4 млн грн), «Люксембург, Люксембург» (34,3 млн грн), «Велика прогулянка» (18,6 млн грн) і «Мирний 21» (4 млн грн). До великої війни за рік виходило в кращому випадку два українських фільми, які мали такий успіх, додає СЕО Multiplex.  

«Цього року глядач чи не вперше активно дивився українське», – каже Байдан.

Але 2024 рік навряд чи продовжить тренд – такої кількості українських фільмів уже немає. Кінотеатри очікують на закордонні релізи, зокрема, перенесені через страйк у Голлівуді. На екрани мають вийти «Дюна 2», «Панда Кунг-Фу 4», «Мисливці на привидів: Крижана імперія», «Годзілла і Конг: Нова імперія», «Джокер: Божевілля на двох», «Володар перснів: Війна Рогіримів», «Муфаса: Король Лев».

«Це великі відомі франшизи, їх прем’єри є бестселерами, – каже Романчук. – Ми в обережному оптимізмі щодо контенту на наступний рік».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні