Категорія
Новини
Дата

Уряд підтримав націоналізацію 26 млрд грн активів російських банків. Рішення мають ухвалити РНБО та Зеленський

Кабмін підтримав пропозицію НБУ націоналізувати 26 млрд грн активів виведених з українського ринку російських банків. Рішення мають схвалити РНБО та підписати президент, повідомила голова Фонду гарантування вкладів Світлана Рекрут в інтерв’ю Економічній правді.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • На рівні уряду вже є рішення щодо примусового вилучення активів російських банків. «Наступні кроки – це рішення РНБО та указ президента щодо введення його в дію».
  • Держава експропріює високоліквідні активи таких банків як «МР Банк» («дочка» Сбербанка) та Промінвестбанк. Зокрема, кошти на накопичувальному рахунку в НБУ, на кореспондентських рахунках банків, кредити державних компаній та зобов’язання материнських структур цих банків.
  • Конфіскуються державні облігації у власності, тобто держава в особі Мінфіну більше нічого не буде винна російським банкам. Будуть також експропрійовані депозитні сертифікати, тобто Нацбанк теж не повертатиме їм кошти, зазначила Рекрут.
  • Буде вилучено корпоративні права цих банків, щоб дозволить мати право на надлишки активів, які залишаться після націоналізації. 
  • У «МР банку» на накопичувальному рахунку залишається 3 млрд грн, чого достатньо для задоволення потреб вкладників до 200 000 грн та наступної черги кредиторів та тих фізосіб, вклади яких перевищують цю суму, наголосила голова ФГВФО. 
  • «Портфель залишився в межах 20 млрд грн, також є інші активи, зокрема нерухомість», – додала Рекрут. «Цього більш ніж достатньо, щоб покрити всі черги кредиторів, за виключенням повʼязаних осіб. І ми сподіваємось, що матимемо надлишки, які також повернемо державі».
  • При цьому права материнських структур (російських «Сбербанку» та «ВЕБ.РФ») повинні перейти державі: йдеться про депозити, поточні рахунки або субординований борг материнської структури в банку. Українські «дочки» не повинні будуть нічого повертати материнській структурі.
  • Так само держава забере у банків кредити, видані українським державним компаніям. Йдеться про чотири державні підприємства, які мають стратегічне значення. Сума цього боргу перед двома банками, без відсотків, становить близько 10 млрд грн. 

Контекст

Після вторгнення РФ в Україну НБУ анулював ліцензії та ліквідував «МР Банк» (раніше Сбербанк) та Промінвестбанк. Ці банківські установи перебували під контролем РФ.

1 квітня Верховна Рада ухвалила порядок націоналізації майна, яке належить громадянам РФ та будь-яким фізичним та юридичним особам, які публічно заперечують російсько-українську війну.

НБУ запропонував уряду націоналізувати активи виведених з ринку «дочок» російських держбанків. Держава може отримати близько 26 млрд грн у вигляді коштів, ОВДП та депозитних сертифікатів, заявляв голова НБУ Кирило Шевченко.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні