Категорія
Новини
Дата

Уряд пропонує компенсації фермерам за розмінування сільськогосподарських земель. Хто може отримати

1 хв читання

Кабінет міністрів оновив порядок використання коштів для компенсацій витрат за гуманітарне розмінування сільськогоспземель, повідомляє Міністерство економіки. Держава компенсуватиме фермерам 80% вартості розмінування.

Ключові факти

  • Зміни до постанови передбачають компенсації для фермерів, землі яких уже розміновані сертифікованими операторами протимінної діяльності в період з 24 лютого 2022 року до 15 квітня цього.
  • Також передбачені компенсації для фермерів, які лише планують розпочати розмінування власних ділянок або на яких працюють як орендарі. 
  • У бюджеті на 2024 рік на ці потреби закладено 3 млрд грн, держава компенсуватиме 80% вартості розмінування.
  • Право на компенсацію за розмінування земель сільськогосподарського призначення мають ті виробники, землі яких знаходяться на деокупованій території поза зоною бойових дій. 
  • Факт забруднення таких ділянок вибухонебезпечними предметами повинен бути підтверджений Центром протимінної діяльності за результатами нетехнічного обстеження, проведеного сертифікованим оператором протимінної діяльності. 
  • Фермери, землі яких очистили сертифіковані оператори до 15 квітня 2024 року, вже можуть подавати заявки на компенсацію вартості розмінування.
  • Ті фермери, які лише планують розмінування, можуть подавати заявки та супровідні документи на компенсацію через Державний аграрний реєстр. Вартість розмінування визначатиметься на відкритих торгах в системі Prozorro.
  • Компенсація надаватиметься лише раз за одну забруднену ділянку.
  • Водночас претендувати на компенсації не зможуть фермери, проти яких Україна запровадила санкції або ж кінцеві власники с/г товаровиробника є громадянами РФ. Фермери, які перебувають в стадії ліквідації чи банкрутства, а також ті, хто мають податковий борг, теж не зможуть отримати компенсації.

Контекст

Минулого року сапери обстежили 274 000 га сільськогосподарських земель, 208 000 га вже передано у використання аграріям. Мінекономіки повідомляло, що 274 000 га обстежених земель – це 58% того, що було заплановано зробити за чотири роки. Протягом 10 років планується повернути у використання 80% потенційно замінованих територій.

Вартість розмінування пріоритетних земель може становити понад $1,5 млрд. Орієнтовна вартість нетехнічного обстеження 1 га – 5000–7000 грн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні