Категорія
Новини
Дата

В Україні частково локалізували виробництво хорватської машини для розмінування MV-4

На полігоні випробували легку машину розмінування DOK-ING MV-4, зібрану і частково локалізовану в Україні, повідомляє Мінекономіки. Після випробувань буде проведена процедура сертифікації.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Вперше випробування проводилися відповідно до затвердженого у березні експериментального проєкту щодо здійснення обов’язкової сертифікації механізованих засобів розмінування.
  • MV-4 пройшла випробування на трьох типах ґрунтів (пісок, гравій, чорнозем), ділянках із густою рослинністю, а також випробування на живучість – серію підривів близько 600 г у тротиловому еквіваленті. 
  • Крупновузлову збірку машини розмінування MV-4 здійснює українське підприємство А3tech, яке співпрацює із хорватською фірмою-виробником DOK-ING із 2020 року. 
  • Частка локалізації в машині, яка проходила випробування, становить 15%. Українські фахівці виготовили робочий вал та елементи робочого органу машини. До кінця року виробники планують довести рівень локалізації до 25–30%.
  • Перша віцепрем’єрка-міністерка економіки Юлія Свириденко повідомила, що локалізація та масштабування виробництва дадуть змогу не тільки виготовляти, обслуговувати й оперативно ремонтувати машини DOK-ING в Україні, але й створити додаткові робочі місця. 

Контекст

MV-4 є легкою роботизованою машиною розмінування та знешкодження вибухонебезпечних предметів. Вона стійка до детонацій протипіхотних мін і нерозірваних боєприпасів. MV-4 може витримати вибух протитанкової міни. За годину машина може розмінувати територію площею до 1500 кв. м. Керується пультом дистанційного керування, радіус дії якого – до 1500 м. Загалом у світі працює 300 систем MV-4, а в Україні на ній працюють фахівці ДСНС.

Минулого року сапери обстежили 274 000 га сільськогосподарських земель, 208 000 га вже передано у використання аграріям.

Мінекономіки повідомляло, що 274 000 га обстежених земель – це 58% того, що було заплановано зробити за чотири роки. Протягом 10 років планується повернути у використання 80% потенційно замінованих територій.

Вартість розмінування пріоритетних земель може становити понад $1,5 млрд. Орієнтовна вартість нетехнічного обстеження 1 га – 5000–7000 грн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні