Категорія
Новини
Дата

Уряд пропонує оновити закон про публічні закупівлі. Що зміниться

2 хв читання

Кабінет Міністрів схвалив проєкт закону, який вдосконалить процес публічних закупівель в умовах післявоєнного відновлення країни, повідомляє Мінекономіки. Також документ має наблизити українське законодавство до норм ЄС.

Наразі публічні закупівлі здійснюються з урахуванням окремих урядових постанов. Уряд пропонує перенести деякі інструменти проведення публічних закупівель на рівень закону.

Даруємо 40% знижки на річну підписку Forbes Digital. Пропозиція діє за промокодом SEPT40 до 18 вересня включно. Оформлюйте за посиланням.

Ключові факти

  • Документ передбачає спрощення механізмів подання пропозицій, використання електронного аукціону та надання можливості учасникам подавати тендерні пропозиції з ціною, вищою за очікувану вартість закупівлі. 
  • Очікується, що ухвалення цього закону Верховною Радою впровадить нові інструменти, які вже працюють в ЄС і дозволить підвищити ефективність витрат державних коштів, а також краще планувати та реалізовувати процес закупівель.
  • Законопроєкт забороняє здійснювати публічні закупівлі у компаніях, які повʼязані з Російською Федерацією, Республікою Білорусь, Ісламською республікою Іран та резидентами цих країн.
  • Документ передбачає появу в українському законодавстві за прикладом ЄС в нових процедур закупівлі, які прописані європейськими директивами, що регулюють сферу закупівель, процедури інноваційного партнерства, зарезервовані контракти, динамічні системи закупівель, конкурси проєктів, спільні закупівлі.
  • В законопроєкті з`явилась така процедура закупівель як зарезервовані контракти. Вона надасть підприємствам, створеним ветеранами війни та особами з інвалідністю, можливість брати участь у публічних закупівлях на особливих умовах. Головною метою такої процедури є соціальна і професійна інтеграція осіб з інвалідністю та ветеранів.
  • Проєктом пропонується покращити процедуру закупівель. Учасникам дозволять виправляти помилки у своїх тендерних пропозиціях протягом 24 годин, що суттєво підвищує кількість успішно завершених торгів. Крім того, законопроєкт передбачає запровадження спільних закупівель, що дозволить замовникам обʼєднувати свої потреби для більш ефективного здійснення закупівель. 
  • Також пропонується зробити використання електронних каталогів обовʼязковим для закупівель товарів вартістю від 50 000 до 400 000 грн. Якщо відбувається закупівля робіт на суму від 200 000 до 1,5 млн грн, замовник зможе здійснити закупівлю без використання електронної системи, але з обовʼязковим оприлюдненням звіту про проведену закупівлю в електронній системі. 
  • При закупівлях товарів та послуг на суму від 400 000 грн до еквівалента €133 000, а також робіт на суму від 1,5 млн грн до еквівалента €5,2 млн, замовник буде зобовʼязаний здійснювати закупівлю через відкриті торги, переговорну процедуру або конкурентний діалог.  

Контекст

10 вересня 2022 року набув чинності Закон №2526, який надав Кабміну право встановлювати особливості проведення публічних закупівель на час воєнного стану та протягом 90 днів після його припинення. Згодом постановою №1178 було внесено низку змін у правила публічних закупівель, які адаптовують систему Prozorro до умов воєнного стану. Середній строк проведення відкритих торгів скоротився з 46 до 25 днів, а частка неуспішних закупівель знизилася із 40% до 31%. 

Зазначається, що завдяки можливості використовувати для закупівель типових товарів Prozorro Market без обмежень по сумі обсяг закупівель через електронний каталог зріс у 20 разів – до 8,8 млрд грн. 

Загалом за час дії постанови №1178 16 500 замовників проводили торги в Prozorro, кожен третій із них використовував Prozorro Market у своїх закупівлях.

У Мінекономіки торік підрахували, що державний бюджет зекономив близько 16%, або майже 5 млрд грн, після того, як частину публічних закупівель Міністерства оборони було повернуто до системи Prozorro.

У жовтні 2023-го стало відомо, що за рік дії постанови, яка регулює особливості публічних закупівель під час дії воєнного стану, через систему Prozorro оголосили закупівлі на 589 млрд грн. Близько 80% від усіх коштів на публічні закупівлі витрачалися через систему Prozorro.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд