Категорія
Новини
Дата

Уряд зробив Prozorro Market обовʼязковим інструментом для закупівель продуктів харчування

Кабінет міністів ухвалив зміни до особливостей здійснення публічних закупівель на період дії воєнного стану, передбачивши, що держзамовники відтепер купуватимуть низку продуктів, у першу чергу, за електронним каталогом, повідомляє Міністерство економіки. Умова діє на закупівлі вартістю 100 000 грн та вище.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Зокрема, Міністерство економіки проаналізувало, який набір продуктів найчастіше закуповується закладами освіти, медичними установами та іншими держзамовниками, і запропонувало зміни, щоб спростити закупівлі таких продуктів.
  • «Механізм закупівель за електронним каталогом – найбільш зрозумілий та доступний, тож ми пропонуємо замовникам і постачальникам використовувати під час закупівель саме електронний каталог», – пояснила заступник міністра економіки Надія Бігун. 
  • Очікується, що рішення також сприятиме попередженню можливих зловживань та зменшить корупційні ризики під час закупівель.
  • До переліку товарів, які мають закуповуватися за каталогом, внесені, зокрема, м’ясо – курятина, свинина, яловичина; заморожена риба, яйця, молоко та молочні продукти включно зі сметаною та кефіром, сирні вироби, цукор буряковий, макарони, борошно та різні крупи, овочі та фрукти – капуста, буряк, морква, яблука, картопля та ін. 
  • Цим же рішенням уряд заборонив закупівлю товарів, робіт і послуг у фізичних та юридичних осіб з РФ, Білорусі й Ірану, у компаній, кінцевими бенефіціарами, чи власниками понад 10% акцій яких є громадяни цих країн. 
  • Винятки становлять громадяни, які проживають на території України на законних підставах, чи активи громадян з цих країн у компаніях-постачальниках передані АРМА, або ж йдеться про товари з РФ і Білорусі, необхідні для ремонту та обслуговування товарів, придбаних до 19 жовтня 2022 року.

Контекст

Електронний каталог Prozorro Market є частиною реформ у галузі публічних закупівель і дозволяє замовникам проводити закупівлі типових товарів за девʼять днів. Адміністратором каталогу в частині товарів широкого вжитку, в тому числі продуктів харчування, визначено централізовану закупівельну організацію ДУ «Професійні закупівлі». 

Сума закупівель продуктів харчування у електронному каталозі вже перевищила 2 млрд грн.

Загалом за рік дії постанови від 19 жовтня 2022 року, яка регулює особливості публічних закупівель під час дії воєнного стану, через систему Prozorro оголосили закупівлі на 589 млрд грн. Близько 80% від усіх коштів на публічні закупівлі витрачаються через систему Prozorro. У відкритих тендерах взяли участь 35 000 постачальників.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні