Категорія
Новини
Дата

До Prozorro за останній рік повернулися 80% усіх публічних закупівель – Мінекономіки

Через систему Prozorro оголосили закупівлі на 589 млрд грн за рік дії постанови від 19 жовтня 2022 року, яка регулює особливості публічних закупівель під час дії воєнного стану, повідомляє Міністерство економіки. Наразі близько 80% від усіх коштів на публічні закупівлі витрачаються через систему Prozorro.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • У відкритих тендерах взяли участь 35 000 постачальників, а різниця між сумарною очікуваною вартістю закупівель і сумою підписаних контрактів становить 40 млрд грн. 
  • У Мінекономіки наголосили, що ринок публічних закупівель відіграє надважливу роль для підтримки підприємців, а особливо виробників та малого й середнього бізнесу. 
  • «На сьогодні близько 80% від усіх коштів на публічні закупівлі витрачаються саме через систему Prozorro, а отже, з можливістю для бізнесу брати участь у торгах та контролем з боку громадянського суспільства», – повідомила перша віцепрем’єр-міністерка – міністерка економіки Юлія Свириденко. 

Контекст

10 вересня 2022 року набув чинності Закон №2526, який надав Кабміну право встановлювати особливості проведення публічних закупівель на час воєнного стану та протягом 90 днів після його припинення.

Рік тому постановою №1178 було внесено низку змін у правила публічних закупівель, які адаптовують систему Prozorro до умов воєнного стану. Середній строк проведення відкритих торгів скоротився з 46 до 25 днів, а частка неуспішних закупівель знизилася із 40% до 31%. 

Зазначається, що завдяки можливості використовувати для закупівель типових товарів Prozorro Market без обмежень по сумі обсяг закупівель через електронний каталог зріс у 20 разів – до 8,8 млрд грн. 

Загалом за час дії постанови №1178 16 500 замовників проводили торги в Prozorro, кожен третій із них використовував Prozorro Market у своїх закупівлях.

Нещодавно у Мінекономіки підрахували, що державний бюджет зекономив близько 16%, або майже 5 млрд грн, після того, як частину публічних закупівель Міністерства оборони було повернуто до системи Prozorro.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні