Категорія
Новини
Дата

Уряд схвалив санкції проти «Росатому». У переліку понад 700 осіб і компаній

Кабінет Міністрів включив до переліку осіб, щодо яких застосовуються персональні спеціальні економічні та інші обмежувальні заходи (санкції), більше 700 фізичних і юридичних осіб, пов’язаних з російською держкорпорацією «Росатом», повідомляє Міністерство енергетики.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Відповідне розпорядження було ухвалене сьогодні на засіданні уряду.
  • До списку потрапив і радник генерального директора ФГУП «НО РАО (ДК «Росатом») Ренат Карчаа. Вчора виступив у якості гіда по окупованій російськими військами Запорізькій АЕС під час візиту місії МАГАТЕ на станцію, повідомив міністр енергетики Герман Галущенко.
  • За словами міністра, Карчаа під час огляду фахівцями станції «дезінформував їх на кожному кроці».
  • У відомстві додали, що корпорація «Росатом» є одним із ключових суб’єктів російської економіки і важелем впливу та тиску в питаннях зовнішньої політики Росії.

Контекст

Глава МАГАТЕ Рафаель Гроссі 30 серпня у Києві зустрічався з президентом Володимиром Зеленським. Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль очікує, що результатом візиту місії МАГАТЕ в Україну стане демілітаризація ЗАЕС.

Вчора місія Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) прибула до Запорізької атомної електростанції, яка розташована в окупованому Енергодарі. Група експертів ООН дісталася до ЗАЕС для оцінки ризику радіаційної катастрофи із затримкою в кілька годин через обстріли неподалік станції.

Група МАГАТЕ приїхала у складі великої колони, поряд з якою перебували численні російські солдати. Українське джерело, знайоме із ситуацією, повідомило агентству, що місія «може виявитися коротшою, ніж планувалося». Російські чиновники припустили, що місія матиме всього один день, щоб оглянути АЕС, тоді як самі фахівці розраховували, що матимуть більше часу.

Раніше речник Міністерства закордонних справ Олег Ніколенко повідомив, що МАГАТЕ сфокусується на вирішенні трьох завдань під час візиту на Запорізьку АЕС: фізичний захист, ядерна безпека та гарантії нерозповсюдження ядерних матеріалів.

ЗАЕС, найбільша атомна станція в Європі, з 4 березня захоплена російськими військовими, відтоді на майданчику станції загарбники розміщують військову техніку та боєприпаси, обстрілюють прилеглу територію.

Потужність ЗАЕС – понад 6 ГВт. До війни вона забезпечувала виробництво майже чверті електроенергії в країні. У 2021 році електростанції України виробили 156,6 млрд кВт·год, ЗАЕС – 35,5 млрд кВт·год.

З початку серпня росіяни регулярно обстрілюють територію станції, бʼють по лініях електропередач, щоб відʼєднати ЗАЕС від української енергосистеми та підключити до російської. 25 серпня вперше в історії сталося повне відключення ЗАЕС від енергомережі. 29 серпня супутникова компанія Maxar Technologies опублікувала знімки, з яких схоже, що в даху будівлі Запорізької АЕС утворилися чотири пробоїни.

ООН, США та Україна закликали РФ до виведення військової техніки й особового складу з ядерного об’єкта.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні