Категорія
Новини
Дата

Уряд розширив можливості експорту «зеленої» електроенергії до Європи

Кабінет Міністрів ухвалив постанову, яка дозволяє державному підприємству «Гарантований покупець» реалізовувати електроенергію, придбану у виробників з ВДЕ, не лише на внутрішньому ринку, а й на європейському. Про це повідомила пресслужба Міністерства енергетики.

Ключові факти

  • Ухвалене урядом рішення підвищить ефективність реалізації «зеленої» електроенергії, зменшить обсяги розвантаження виробників з ВДЕ в умовах профіциту і покращить можливості «Гарантованого покупця» здійснювати розрахунки з інвесторами, йдеться у повідомленні.
  • Відкриття експорту для державного підприємства – це інструмент, який дає можливість державі виконувати свої зобовʼязання перед інвесторами у сфері ВДЕ, зазначив в. о. директора ДП «Гарантований покупець» Артем Некрасов. 

Контекст

Раніше уряд схвалив постанови про гарантії походження «зеленої» електроенергії. Міненерго заявляло, що впровадження гарантій суттєво збільшить експортний потенціал енергосектору України та сприятиме залученню іноземних інвестицій у будівництво нових «зелених» потужностей навіть в умовах війни. 

Також ухвалена постанова, що удосконалює аукціонну модель продажу «зеленої» електроенергії. Це сприятиме переходу до нової, конкурентної моделі підтримки відновлюваної енергетики, яка одночасно забезпечуватиме її розвиток та зменшуватиме ціну на «зелену» електроенергію, зазначало Міненерго.

21 червня на міжнародній конференції з відновлення України (URC 2023) в Лондоні уряд представив план трансформації української енергетики.

Згідно з документом, потужність сонячних і вітрових електростанцій в Україні до 2050 року має збільшитись у 30 разів, до 230 ГВт (у 2021-му потужність всієї генерації в Україні сягала близько 50 ГВт).

На початок 2022 року в Україні було встановлено близько 8500 МВт відновлювальної енергетики.

Найбільший український приватний енергохолдинг ДТЕК Ріната Ахметова до 2030 року планує побудувати у Європі до 5000 МВт зеленої потужності (0,5% від ринку) за €6–6,5 млрд, повідомив генеральний директор ДТЕК Максим Тімченко в інтервʼю Forbes у липні. В Україні за цей же період компанія планує побудувати 2000 МВт.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні