Категорія
Новини
Дата

Уряд розширив програму компенсації за сільгосптехніку українського виробництва. Деталі

Уряд збільшив перелік вітчизняної техніки та обладнання для агропромислового комплексу, вартість яких частково компенсується за рахунок бюджетних коштів, повідомляє Мінекономіки. До нього включено 2289 номенклатурних позицій продукції 44 виробників.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Цього року на реалізацію програми у бюджет заклали 1 млрд грн і Мінекономіки розраховує, що підтримкою від держави зможуть скористатись близько 4000 аграріїв.
  • Аграрії можуть отримати 25% компенсації вартості придбаної сільгосптехніки 44 українських виробників. 
  • Серед доданих до переліку позицій, зокрема, трактори для сільського та лісового господарства, грунтообробна техніка та обладнання (плуги, борони, культиватори), посівні та грунтообробні комплекси, насіннєві бункери та накопичувачі-перевантажувачі зерна, машини для очищення, сортування, калібрування насіння та інше.
  • Очікується, що перелік буде оновлюватися по мірі надходження та розгляду нових заявок від виробників техніки та обладнання. Заявки в поточному бюджетному періоді подаються до 31 жовтня. 
  • Щоб отримати 25% компенсації вартості придбаної техніки чи обладнання, агровиробник має обрати постачальника з переліку на сайті Мінекономіки, придбати необхідну техніку та подати до уповноваженого банку заявку та підтвердні документи.

Контекст

Цього місяця в Україні відновила роботу програма компенсацій за сільгосптехніку українського виробництва: аграрії зможуть отримати від держави 25% від вартості техніки. У реєстрі були 21 виробник і 964 номенклатурні позиції техніки. 

Частка української продукції на внутрішньому ринку за період 2017-2021 років зросла вдвічі через створений попит та цінову перевагу. Обсяг виробництва зріс з 5000 до 12 000 одиниць, з них половина експортувалась, за даними Мінекономіки.

В Офісі президента та уряді розробляють проєкт кешбеку, за яким громадяни отримуватимуть компенсацію за купівлю українських товарів. Це лише частина великої програми з підтримки внутрішнього виробника. Як це працюватиме, чи є у цьому сенс та чи є у держави необхідні ресурси, читайте в матеріалі Forbes.

Програма «українського кешбеку», ймовірно, запрацює влітку

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні