Категорія
Новини
Дата

В Україні запрацювала програма компенсацій за сільгосптехніку українського виробництва. Деталі

В Україні відновила роботу програма компенсацій за сільгосптехніку українського виробництва: аграрії зможуть отримати від держави 25% від вартості техніки. Про це повідомила віцепремʼєр – міністр економіки Юлія Свириденко.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Свириденко 8 квітня підписала наказ про внесення продукції низки виробників до переліку сільгосптехніки та обладнання вітчизняного виробництва, вартість яких частково компенсується з бюджету.
  • Програма компенсацій – один з важливих інструментів підтримки бізнесу у межах політики «Зроблено в Україні», зазначила вона.
  • У реєстрі вже є 21 виробник і 964 номенклатурні позиції техніки. За словами віцепремʼєра, це найрізноманітніше обладнання від плугів до складної самохідної техніки й обладнання для переробки насіння соняшника й ріпака.
  • Свириденко пояснила, що в міру надходження нових заявок список розширюватиметься. Подати заявку щодо включення техніки та обладнання до переліку можна до 31 жовтня.
  • Зараз доступне обладнання і техніка від ТОВ «ТАН», МААНС, Lizavaua, Слобожанець, ТОВ «Агрореммаш-БЦ», РОПА Україна, Аеромех. Сепаратори САД., Завод «СПД Пeтров», ТДВ «Первомайськдизельмаш», Капелька У, виробників «Голта Агротех», «ТПГ Агропром»,«Промислова Група «Харвест», «Сервіс-Трактор», «Новий елеватор», «Завод агропромислових технологій» та інших.
  • «Завдяки реалізації програми цього року аграрії, що купуватимуть у виробників, внесених до переліку, заощадять на придбанні 25%. Імпорт сільгоспмашин та обладнання може зменшитись до 10%. До того ж програма сприятиме створенню близько тисячі нових робочих місць», – зазначила Свириденко.
  • Щоб отримати компенсацію від держави вартості придбаної техніки чи обладнання, агровиробник має обрати постачальника з переліку на сайті Мінекономіки, придбати необхідну техніку та подати до уповноваженого банку заявку та підтвердні документи.

Контекст

Цьогоріч на програму компенсації в держбюджеті передбачено 1 млрд грн. Цих коштів вистачить для підтримки приблизно 4000 заявок, заявляла раніше Свириденко. За її словами, ця програма подвоїла частку української сільгосптехніки на внутрішньому ринку та дала змогу запустити виробництво нової техніки, яку раніше не випускали. Ми маємо сподівання цей результат перевершити.

Частка української продукції на внутрішньому ринку за період 2017-2021 років зросла вдвічі через створений попит та цінову перевагу. Обсяг виробництва зріс з 5000 до 12 000 одиниць, з них половина експортувалась, за даними Мінекономіки.

В Офісі президента та уряді розробляють проєкт кешбеку, за яким громадяни отримуватимуть компенсацію за купівлю українських товарів. Це лише частина великої програми з підтримки внутрішнього виробника. Як це працюватиме, чи є у цьому сенс та чи є у держави необхідні ресурси, читайте в матеріалі Forbes.

Програма «українського кешбеку», ймовірно, запрацює влітку

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні