Категорія
Новини
Дата

Уряд скасував відключення електроенергії для бізнесу, який самостійно себе нею забезпечує мінімум на 80%

1 хв читання

Подачу електроенергії перестануть обмежувати для підприємств, які генерують її для себе самостійно мінімум на 80%, повідомив премєр-міністр Денис Шмигаль. Відповідну постанову ухвалив Кабінет міністрів під час засідання 6 серпня.

Із початку року Росія здійснила низку масованих атак на об’єкти енергетики, це викликало дефіцит в енергосистемі України. Країна втратила 9 ГВт виробничої потужності електростанцій.

Даруємо 40% знижки на річну підписку Forbes Digital. Пропозиція діє за промокодом SEPT40 до 18 вересня включно. Оформлюйте за посиланням.

Ключові факти

  • «Сьогодні ухвалюємо постанову, за якою для споживачів, що використовують не менше 80% електроенергії власного виробництва, не діятимуть графіки вимкнень», – повідомив очільник уряду.
  • За його словами, таким чином держава стимулює енергетичну автономію бізнесу, що є важливим елементом енергетичної стійкості.
  • Обмеження зняли шляхом внесення змін до «Положення про особливості імпорту електричної енергії в умовах воєнного стану». Це положення стосується операторів системи передачі та розподілу електроенергії, електропостачальників та непобутових споживачів.
  • «Правильна ініціатива для стимулювання розвитку генерації на підприємствах», – зазначив перший заступник голови Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Ярослав Железняк.

Контекст

Схоже рішення про скасування відключень уряд ухвалив 30 травня для підприємств, які імпортують не менше 80% електроенергії від свого споживання. До того моменту діяла постанова від 2023 року, яка передбачала таку можливість уникнення відключень для підприємств, які імпортують від 30% до 50% електроенергії від споживання залежно від пори року. 

На фоні атак росіян на енергетичну інфраструктуру в Україні росте кількість підприємств, які самостійно забезпечують себе електроенергією. У цьому частково допомагає уряд. Наприклад, 18 червня розширено кредитну програму «5-7-9%»: підприємці отримали можливість взяти кредит до 150 млн грн на газові генераційні установки.

Наскільки довго та дорого встановлювати газові мініелектростанції та чи вистачить на всіх обладнання, читайте у статті «Врятувати українську енергетику. Бізнес і державні компанії роблять ставку на газові електростанції».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд