Категорія
Новини
Дата

Уряд схвалив угоду із США про фінансову допомогу на $7,9 млрд. Що вона передбачає

1 хв читання

Кабінет Міністрів ухвалив проєкт угоди між Україною та США про залучення майже $7,9 млрд фінансово-економічної підтримки. Про це повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль за результатами засідання уряду 30 квітня. Допомога залучатиметься в межах пакета підтримки на понад $60 млрд, який у квітні ухвалив Сенат США і підписав президент Джо Байден.

Ключові факти

  • Відповідно до тексту угоди, з яким ознайомилася ЕП, економічна допомога США перевищить $9,4 млрд та виділятиметься за декількома програмами: до $7,8 млрд з Фондів економічної підтримки (ESF), які спрямують до держбюджету України; до $50 млн виділять для запобігання та реагування на відсутність продовольчої безпеки. 
  • Крім цього, США виділяють Україні до $1,57 млрд із Фондів допомоги Європі, Євразії та Центральній Азії (AEECA).
  • Кошти США надаватимуться на умовах безвідсоткової позики, яка не передбачатиме жодних коригувань на інфляцію. Українська влада зобов’язується повернути позику в обумовлені терміни.
  • Повернення залишку позики буде здійснюватися одним платежем у доларах через 40 років після 30 вересня 2025 року (тобто 30 вересня 2065 року).
  • Водночас передбачена можливість списання частини наданого кредиту за рішенням президента США. Після 15 листопада 2024 року президент США може списати до 50% суми наданої позики. 
  • Після 1 січня 2026 року президент США може анулювати будь-яку суму погашення, яка залишилася. Будь-яке анулювання позики, яке зроблять США, буде безвідкличним та незворотним.

Контекст

20 квітня Палата представників Конгресу США після шести місяців зволікань ухвалила фінансування допомоги Україні на $60,8 млрд. 23 квітня це рішення затвердив Сенат, а 24-го підписав президент Джо Байден.

Загалом цьогоріч Україна вже отримала $11,8 млрд міжнародної фінансової допомоги. Це, зокрема, кошти МВФ, кошти ЄС за програмою Ukraine Facility, кошти інших партнерів: Японії, Канади, Великої Британії.

Минулоріч уряд отримував від партнерів щонайменше $2 млрд на місяць за виключенням серпня ($1,7 млрд). Загальна допомога перевищила план. «Ще на початку 2023-го ми розраховували на $30 млрд зовнішньої допомоги від партнерів, а в результаті отримали $43 млрд», – розповідав Forbes 20 березня заступник голови НБУ Сергій Ніколайчук. 

Потреба на 2024 рік – $37 млрд. Держбюджет передбачає дефіцит в еквіваленті $41 млрд. Ризик – більші витрати на оборону, ніж заплановано бюджетом, зокрема через необхідність поліпшення мобілізації. У 2023-му при запланованих близько $27 млрд видатків на оборону фактично держава витратила на захист від російського вторгнення $73 млрд. Звідки Україна може взяти гроші, читайте в редакційному матеріалі Forbes.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні