Категорія
Новини
Дата

Україна може цьогоріч отримати €1,7 млрд прибутків від заморожених активів РФ у Euroclear – Зеленський

1 хв читання

Україна може отримати €1,7 млрд від прибутків від заморожених російських активів у 2024 році, повідомив президент України Володимир Зеленський у Брюсселі під час пресконференції з прем’єр-міністром Бельгії Александром Де Кроо. Також сьогодні Україна підписала безпекову угоду із Бельгією, яка передбачає військову допомогу щонайменше €977 млн цього року.

Із €260 млрд російських активів, іммобілізованих у 2022 році у відповідь на вторгнення РФ в Україну, €191 млрд знаходяться на рахунках бельгійського депозитарія Euroclear.

Ключові факти

  • «Сьогодні ми обговорили, що цього року Україна може отримати €1,7 млрд від прибутків від заморожених російських активів. Також є рішення для відбудови — Бельгія виділятиме кошти для відбудови Чернігівщини», – сказав він.
  • Зеленський зазначив, що сторони також працюють над тим, щоб в Україні відкрився офіс Бельгійського державного агентства з питань розвитку.
  • За словами президента, Україна також буде вдячна, якщо європейські партнери схвалять новий санкційний пакет проти Росії.

Контекст

Рада ЄС 21 травня затвердила план про використання доходів від заморожених активів Центрального банку РФ на користь України.

Прибутки від використання заморожених російських активів використовуватимуть для подальшої військової підтримки України, у тому числі із залученням підприємств українського ОПК, а також програм відновлення, йдеться у пресрелізі на сайті Ради ЄС.

Схвалений механізм передбачає, що центральні депозитарії у країнах ЄС, які утримують російські суверенні активи та резерви на суму понад €1 млн, спрямують на ці цілі частину чистого прибутку від використання таких активів, накопиченого з 15 лютого 2024 року.

Ці суми будуть виплачуватись Центральними депозитарними банками ЄС раз на два роки та використовуватимуться для подальшої військової підтримки України через Європейський фонд миру, а також для підтримки потужностей оборонної промисловості України та її потреб у відбудові за програмами ЄС. Кошти розподілятимуть таким чином: у Європейський фонд миру – 90%; програми ЄС, що фінансуються з бюджету ЄС, – 10%.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні