допомога США, Чак Шумер /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Сенат США проголосував законопроєкт про допомогу Україні на майже $61 млрд. Тепер його має підписати Байден

Лідер більшості в Сенаті Чак Шумер виступає перед пресою після ухвалення додаткового документа про національну безпеку у Вашингтоні, 23 квітня 2024 року. Фото Getty Images

Сенат США ухвалив законопроєкт про міжнародну допомогу, який включає $60,84 млрд для України. У фінальному голосуванні документ набрав 79 голосів при необхідних 51.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Після кількох годин дебатів та процедурних голосувань Сенат затвердив пакет міжнародної допомоги США на $95,3 млрд, який включає Україну, написала в Facebook пані посол Оксана Маркарова. У фінальному голосуванні за пакет міжнародної допомоги проголосували 79 сенаторів (при необхідних 51), проти проголосувало 18.
  • Таким чином, допомога від США партнерам – Україні, Ізраїлю та Тайваню – пройшла процедурні голосування у Конгресі, і тепер законопроєкт передається на підпис президенту США Джо Байдену.
  • Байден готовий підписати документ 24 квітня, щоб швидше розпочати надсилання зброї Україні, заявили в Білому домі. 
  • Президент України Володимир Зеленський подякував сенаторам за ухвалений законопроєкт і наголосив, що це рішення «зміцнює роль США як маяка демократії та лідера вільного світу».
  • Зеленський зазначив, що з нетерпінням чекає на підписання законопроєкту Джо Байденом і передачу Україні наступного пакета військової допомоги.
  • «Далекобійні засоби України, артилерія та ППО є вкрай важливими інструментами якнайшвидшого відновлення справедливого миру», – заявив президент України.
  • На першому етапі Україна отримає пакети допомоги для задоволення негайних оборонних потреб армії, а потім США зосередяться на забезпеченні довгострокової стратегії України щодо відсічі російській агресії, заявив на брифінгу представник Білого дому Джон Кірбі.

Контекст

20 квітня Палата представників США ухвалила законопроєкт про військову допомогу Україні на майже $61 млрд. Черга була за Сенатом, який стартував голосувати 23 квітня. Законопроєкт подали до Сенату як зміни до лютневого законопроєкту про міжнародну допомогу США (HR.815), для спрощення процедури проходження.

22 квітня під час телефонної розмови з Володимиром Зеленським Джо Байден запевнив президента України, що в разі схвалення пакета допомоги Сенатом він негайно підпише закон. Після підписання Байден пообіцяв швидко надати Україні «значущі нові безпекові пакети допомоги, щоб задовольнити термінові потреби України на полі бою та посилити протиповітряну оборону».

Поки законопроєкт із додатковим фінансуванням для України на $61 млрд проходив всі етапи голосування в Конгресі США, адміністрація президента Джо Байдена готувала «більший, ніж зазвичай» пакет військової допомоги для Києва. На додаток до терміново необхідної артилерії та протиповітряної оборони, у нього увійде бронетехніка, писало Politico.

США готують пакет військової допомоги для України на загальну суму $1 млрд, повідомляв напередодні Reuters із посиланням на джерела.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні