Категорія
Новини
Дата

Бюджетний розрив через військові видатки становить $5 млрд – Марченко

1 хв читання

Додаткова потреба видатків військового характеру у держбюджеті-2024 оцінюється у $5 млрд, що за нинішнім курсом складає близько 200 млрд грн, заявив міністр фінансів Сергій Марченко в ефірі подкасту «Що з економікою» на «Громадському радіо».

У 2023-му при запланованих близько $27 млрд видатків на оборону фактично держава витратила на захист від російського вторгнення $73 млрд.

Ключові факти

  • За словами міністра фінансів, виділення бюджетної допомоги США покрило видатки соціально-гуманітарного спрямування України у 2024 році, проте, залишилася проблема із мілітарними видатками.
  • Міністр пояснив, що у звʼязку із тим, що за останні півроку Україна мінімально отримувала допомогу від партнерів, бюджет зазнав додаткових видатків військового характеру.
  • «Наразі, я думаю, що можна говорити про цифру приблизно $5 млрд… Ми думаємо, як його (дефіцит) перекриватимемо вже найближчим часом», – сказав він.
  • Міністр фінансів нагадав, що видатки військового характеру Україна має перекривати самостійно.
  • На запитання щодо можливого збільшення податків Марченко не дав конкретної відповіді, зазначивши, що це питання вирішуватиметься найближчим часом. «Треба спочатку правильно прорахувати, – сказав очільник Мінфіну. – Тут немає одного магічного рішення, наприклад підвищити військовий збір».

Контекст

27 березня рада директорів Світового Банку затвердила новий транш допомоги Україні на $1,5 млрд. Відтак Україна отримала $9 млрд міжнародної допомоги в березні – рекорд від початку великої війни. Попередній рекорд був у квітні 2023 року – $5,7 млрд.

Минулоріч уряд отримував від партнерів щонайменше $2 млрд на місяць за виключенням серпня ($1,7 млрд). Загальна допомога перевищила план. «Ще на початку 2023-го ми розраховували на $30 млрд зовнішньої допомоги від партнерів, а в результаті отримали $43 млрд», – розповідав Forbes 20 березня заступник голови НБУ Сергій Ніколайчук. 

Потреба на 2024 рік – $37 млрд. Держбюджет передбачає дефіцит в еквіваленті $41 млрд. Ризик – більші витрати на оборону, ніж заплановано бюджетом, зокрема через необхідність поліпшення мобілізації. За 2023 рік видатки загального фонду держбюджету на сектор безпеки і оборони становили 1 843,8 млрд грн, або 60,8% від усієї суми видатків загального фонду держбюджету. 

Наразі Кабмін працює над законопроєктом про підвищення податків. Зміни стосуються ПДВ та військового збору, який можуть не лише підвищити, а й запровадити для ФОП на спрощеній системі оподаткування. Детальніше – читайте тут.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні