Категорія
Новини
Дата

Бюджетний розрив через військові видатки становить $5 млрд – Марченко

1 хв читання

Додаткова потреба видатків військового характеру у держбюджеті-2024 оцінюється у $5 млрд, що за нинішнім курсом складає близько 200 млрд грн, заявив міністр фінансів Сергій Марченко в ефірі подкасту «Що з економікою» на «Громадському радіо».

У 2023-му при запланованих близько $27 млрд видатків на оборону фактично держава витратила на захист від російського вторгнення $73 млрд.

⚡️Даруємо 40% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Ціна зі знижкою — 1079 грн/рік. Діє з промокодом JUNE до 30.06 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • За словами міністра фінансів, виділення бюджетної допомоги США покрило видатки соціально-гуманітарного спрямування України у 2024 році, проте, залишилася проблема із мілітарними видатками.
  • Міністр пояснив, що у звʼязку із тим, що за останні півроку Україна мінімально отримувала допомогу від партнерів, бюджет зазнав додаткових видатків військового характеру.
  • «Наразі, я думаю, що можна говорити про цифру приблизно $5 млрд… Ми думаємо, як його (дефіцит) перекриватимемо вже найближчим часом», – сказав він.
  • Міністр фінансів нагадав, що видатки військового характеру Україна має перекривати самостійно.
  • На запитання щодо можливого збільшення податків Марченко не дав конкретної відповіді, зазначивши, що це питання вирішуватиметься найближчим часом. «Треба спочатку правильно прорахувати, – сказав очільник Мінфіну. – Тут немає одного магічного рішення, наприклад підвищити військовий збір».

Контекст

27 березня рада директорів Світового Банку затвердила новий транш допомоги Україні на $1,5 млрд. Відтак Україна отримала $9 млрд міжнародної допомоги в березні – рекорд від початку великої війни. Попередній рекорд був у квітні 2023 року – $5,7 млрд.

Минулоріч уряд отримував від партнерів щонайменше $2 млрд на місяць за виключенням серпня ($1,7 млрд). Загальна допомога перевищила план. «Ще на початку 2023-го ми розраховували на $30 млрд зовнішньої допомоги від партнерів, а в результаті отримали $43 млрд», – розповідав Forbes 20 березня заступник голови НБУ Сергій Ніколайчук. 

Потреба на 2024 рік – $37 млрд. Держбюджет передбачає дефіцит в еквіваленті $41 млрд. Ризик – більші витрати на оборону, ніж заплановано бюджетом, зокрема через необхідність поліпшення мобілізації. За 2023 рік видатки загального фонду держбюджету на сектор безпеки і оборони становили 1 843,8 млрд грн, або 60,8% від усієї суми видатків загального фонду держбюджету. 

Наразі Кабмін працює над законопроєктом про підвищення податків. Зміни стосуються ПДВ та військового збору, який можуть не лише підвищити, а й запровадити для ФОП на спрощеній системі оподаткування. Детальніше – читайте тут.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Передзамовлення нового номеру Forbes Ukraine. Купуйте зараз за 209 грн замість 279 грн

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні