Уряд спрямував на ремонт та утримання доріг 17,1 млрд грн /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Уряд спрямував на ремонт та утримання доріг 17,1 млрд грн

Getty Images

Державне агентство відновлення та розвитку інфраструктури отримає 17,1 млрд грн за програмою «Розвиток мережі та утримання автомобільних доріг загального користування державного значення». Про відповідне рішення уряду повідомив представник Кабміну у Верховній Раді Тарас Мельничук.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Йдеться про залишок коштів спеціального фонду держбюджету, який утворився на 1 січня 2024 року. Джерелом формування цих коштів були доходи державного дорожнього фонду станом на 1 січня 2024 року, які не були використані в попередні бюджетні періоди (2021–2023 роки).
  • Ці кошти планується спрямувати на будівництво, реконструкцію, ремонт та утримання автомобільних доріг загального користування державного значення, розвитку, будівництва, ремонту, облаштування, модернізації та утримання пунктів пропуску через державний кордон для автомобільного сполучення тощо.
  • Уряд також затвердив Порядок використання коштів держбюджету, передбачених для розвитку мережі та утримання автомобільних доріг загального користування державного значення у 2024 році.
  • Порядком визначено серед іншого цілі і напрями використання бюджетних коштів; завдання головного розпорядника бюджетних коштів; розподіл бюджетних коштів за напрямами використання; перелік обʼєктів будівництва, реконструкції, капітального та поточного середнього ремонту автомобільних доріг загального користування державного значення та обсягів їх фінансування тощо.

Контекст

Раніше Мінфін заявляв, що всі кошти з дорожнього фонду на 2024 рік у сумі 94,7 млрд грн будуть перенаправлені на потреби оборони. «Це не тільки інвестиція у перемогу, але й створення нових робочих місць та підтримка економіки», – зазначав міністр фінансів Сергій Марченко.

Водночас у 2024 році дорожня галузь продовжить отримувати фінансування завдяки трьом ключовим джерелам, заявляв Мінфін.

По-перше, залишки коштів, джерелом формування яких були доходи державного дорожнього фонду станом на 1 січня 2024 року, які не були використані в попередні бюджетні періоди (2021-2023 роки), використовуватимуться для забезпечення невідкладних заходів, пов’язаних з утриманням доріг у зимовий період.

По-друге, дороги, які є необхідними для військових потреб, будуть фінансуватися за рахунок коштів із резервного фонду уряду України.

Крім того, будівництво та ремонт доріг також заплановано в рамках проєктів, що фінансуються міжнародними фінансовими організаціями та урядами країн-партнерів.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні