Категорія
Новини
Дата

Уряд на догоду МВФ змінив правила надання фінансової підтримки бізнесу

Кабінет Міністрів змінив порядки, які регулюють надання фінансової державної підтримки бізнесу. Програму 5-7-9% сфокусують виключно на мікро, малих та середніх підприємствах. Відповідну постанову ухвалено на засіданні уряду 27 грудня, повідомила пресслужба Мінфіну.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Йдеться про порядки щодо програм «Доступні кредити 5-7-9%», «Доступний фінансовий лізинг 5-7-9%» та «Доступний факторинг».
  • На виконання зобовʼязань перед МВФ передбачено сфокусувати програму 5-7-9% виключно на мікро, малих та середніх підприємствах.

Також уряд зняв обмеження в отриманні державної підтримки для підприємців: 

  • які перереєструвалися на підконтрольну територію України, але не мають змоги релокації бізнесу, проте своєчасно виконують зобов’язання за кредитними договорами та сплачують податки, збори і обов’язкові платежі до держбюджету України;
  • які зареєстровані, зокрема, на територіях Херсонської (у тому числі місто Херсон), Миколаївської та Дніпропетровської областей, для яких вже визначена дата завершення бойових дій та тимчасової окупації, але дата ще не внесена до Переліку територій активних бойових дій, на яких функціонують державні електронні інформаційні ресурси.

Контекст

Програма «5-7-9» поступово стає надто великою та починає непокоїти міжнародних кредиторів України. «Якщо у 2020-му через програму видавалося 5% всіх нових кредитів, то зараз це понад 26%, – пояснював в інтервʼю Forbes заступник директора-розпорядника МВФ від України Владислав Рашкован. – Тобто кожен четвертий кредит субсидується державою, це нездорово та дорого для держави».

На початку липня уряд та Фонд оновили меморандум, присвячений чотирирічній програмі підтримки України, на $15,6 млрд. Питання «5-7-9» – один із чотирьох нових маяків для подальших переглядів програми. Фонд очікує від Кабміну концептуальну записку з пропозиціями, як стримати потенційні фіскальні ризики, пов’язані з програмою.

Чому «5-7-9» почала перетворюватися на ризик для держави та чи планує уряд щось із цим робити, читайте в матеріалі Forbes.

За даними Мінфіну, з моменту старту програми «Доступні кредити 5-7-9%» госпсуб’єкти отримали від уповноважених банків 78 303 кредити на загальну суму 263,1 млрд грн (станом на 25.12.2023 р.). За минулий тиждень у межах програми видано 634 пільгових кредити на загальну суму 3 млрд грн.

За час дії воєнного стану в Україні у рамках програми «Доступні кредити 5-7-9%» укладено 43 481 кредитний договір на загальну суму 173,5 млрд грн (у тому числі банками державного сектору – 32 537 кредитів на суму 88 млрд грн).

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні