Місто Ірпінь /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Українцям виплатили перший мільярд гривень на ремонт житла за програмою «єВідновлення»

Місто Ірпінь Фото Getty Images

Понад 12 000 українців, які звернулися за допомогою за програмою «єВідновлення», отримали більше 1 млрд грн виплат на ремонт квартир та будинків, пошкоджених через російські обстріли, повідомив віцепремʼєр з відновлення Олександр Кубраков.

Ключові факти

  •  Загалом заяви на отримання допомоги від держави подали більше 41 000 осіб. Найбільше – з територій, які знаходилися під окупацією або розташовані поблизу кордону з Росією. 
  • Серед лідерів за поданими заявами та виплатами такі громади: Харківська – 7000 заяв; Ірпінська – 3000; Ізюмська – 1600; Миколаївська та Балаклійська – по 1300 заяв.
  • «Сам процес – від подачі інформаційного повідомлення до безготівкового розрахунку – максимально цифровізований, алгоритм роботи комісій органів місцевого самоврядування – регульований постановою й обмежений чек-листом із прописаною вартістю робіт та будматеріалів», – зазначив віцепрем’єр. 
  • За його словами, 35% із тих, хто взяв участь у програмі «єВідновлення» – люди віком понад 60 років. А 75% всіх грошей на будівельні матеріали були витрачені в невеликих місцевих магазинах. Будівельні роботи також замовлені у фізичних осіб-підприємців.

Контекст

22 травня 2023 року набрав чинності закон №7198, який дозволяє отримати компенсацію за зруйноване під час війни житло. Паралельно 10 травня стартувала програма «єВідновлення», яка діє для частково пошкодженого житла. 

17 травня уряд виділив із Фонду ліквідації наслідків російської агресії 4,4 млрд грн на програму «єВідновлення». 

У програмі можуть брати участь люди, житло яких має незначні пошкодження та яке можна швидко відремонтувати. Для цього потрібно подати інформаційне повідомлення в застосунку «Дія» про пошкоджене майно, а потім відкрити спеціальний рахунок в одному з банків-учасників програми. Максимальний розмір компенсації – до 200 000 грн.

За даними обласних військових адміністрацій, з 24 лютого 2022 року було зруйновано або пошкоджено майже 18 500 багатоповерхових житлових будинків та понад 142 000 приватних садиб.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні