Категорія
Новини
Дата

В Україні стартувала програма держдопомоги з відновлення пошкодженого житла. Заявку можна подати в «Дії»

З 10 травня всі громадяни, чиє житло отримало незначні пошкодження внаслідок збройної агресії РФ, зможуть скористатись послугою «єВідновлення» для отримання держдопомоги, повідомляє Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури. Подати заявку на допомогу можна в «Дії».

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Програма передбачає відновлення житлових будинків, які мають незначні пошкодження. Скористатись послугою можуть всі громадяни України, чиє житло було пошкоджено внаслідок бойових дій і підлягає відновленню. Згідно з повідомленням, йдеться про заміну вікон чи дверей, ремонт покрівлі тощо.
  • Це стосується квартир, приватних будинків та інших житлових приміщень, наприклад кімнат у гуртожитку.
  • Послугу «єВідновлення» цифровізували, подати заявку на допомогу можна в «Дії», а вже протягом місяця спеціальна комісія при громаді повинна прийняти рішення щодо надання такої допомоги.
  • Пріоритет в одержанні коштів на відновлення мають учасники бойових дій, мобілізовані, сімʼї загиблих військових, люди з інвалідністю I і II груп та багатодітні сімʼї. Максимальна сума на відновлення одного обʼєкта – 200 000 грн.
  • «У найближчих планах – запуск механізму компенсацій за зруйноване житло, передбаченого законом №2923. Очікуємо, що вже до кінця цього року тисячі українців зможуть придбати нове житло», – сказав віцепрем’єр-міністр з відновлення України Олександр Кубраков.
  • Щоб отримати компенсацію слід подати інформаційне повідомлення про пошкоджене майно на порталі чи в застосунку Дія, а також згодом через ЦНАП, нотаріусів або управління соцзахисту. Потім потрібно відкрити спеціалізований рахунок «єВідновлення» в одному з банків-учасників програми і після цього подати заяву на компенсацію в «Дії». Кошти можна буде використати на придбання будівельних матеріалів і на оплату будівельних робіт.

Контекст

21 квітня Кабінет Міністрів ухвалив порядок надання державної допомоги на ремонт пошкодженого житла. Він передбачає надання громадянам, чиє житло було пошкоджено внаслідок збройної агресії РФ, державної допомоги на поточний ремонт житла. Зробити це можна буде з допомогою електронної послуги «єВідновлення».

За даними обласних військових адміністрацій, з 24 лютого 2022 року було зруйновано або пошкоджено майже 18 500 багатоповерхових житлових будинків та понад 142 000 приватних садиб.

3 січня премʼєр-міністр Денис Шмигаль під час засідання уряду повідомив, що збитки, завдані Україні внаслідок війни, перевищують $700 млрд. За його словами, потреби на відновлення зросли через атаки РФ на інфраструктуру. Того ж дня стало відомо, що Німеччина готова використати заморожені російські активи на мільярди євро, щоб допомогти Україні з відновленням, якщо юридичні питання будуть вирішені і союзники наслідуватимуть її приклад.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні