Категорія
Гроші
Дата

Нардепи й уряд майже рік готували програму відновлення зруйнованого під час війни житла. Як і кому держава видаватиме до 200 000 на відбудову

Уряд запускає програму щодо відбудови зруйнованого та пошкодженого під час війни житла. Як отримати 200 000 грн на відбудову та що робити тим, чиє житло повністю зруйноване. 

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

У березні 2022 року Мінцифри запустила у «Дії» збір даних про пошкоджене та зруйноване майно під час війни. Пройшло понад рік і уряд та парламентарі розробили та запустили механізм компенсації.  

22 травня 2023 року набирає чинності закон №7198, який дозволяє отримати компенсацію за зруйноване під час війни житло. Паралельно 10 травня стартувала програма «єВідновлення», яка діє для частково пошкодженого житла. 

Як ними скористатися?

Перший тиждень «єВідновлення» 

У програмі «єВідновлення» можуть брати участь люди, житло яких має незначні пошкодження та яке можна швидко відремонтувати, каже голова партії «Слуга народу» Олена Шуляк, яка була залучена до розробки програми. Максимальний розмір компенсації – до 200 000 грн.

Подати заявку можуть і люди, які вже почали ремонт, але потребують коштів для його завершення, зазначає Шуляк. А от компенсацію за вже завершений ремонт у межах програми «єВідновлення» отримати не вдасться. 

Наразі в «Дії» зареєстровано понад 370 000 інформаційних повідомлень на відновлення пошкодженого та зруйнованого житла. Після запуску програми ця цифра зростає. В день реєструється близько 1000 звернень, а за перший тиждень вже зібрано понад 10 000 звернень, розповіли Forbes у Мінцифри. 

Як подати заяву на «єВідновлення»

Перший крок – подати інформаційне повідомлення в застосунку «Дія» про пошкоджене майно, якщо воно ще не було подане. 

Другий крок – відкрити спеціальний рахунок «єВідновлення» в одному з банків-учасників програми. Це можна зробити як у застосунку та у відділенні. Зараз до програми підключенні: monobank, ПриватБанк, Sense Bank, Абанк, ПУМБ, sportbank, izibank. Перемовини тривають ще з 10 банками, кажуть у Мінцифри. 

Третій крок – подати заяву на компенсацію в «Дії», вказавши контактні дані та рахунок для виплати, а також чи робили ремонт. Якщо у житла є співвласники, вони мають погодитись на участь у програмі.

Претендувати на отримання компенсації не можуть власники нерухомості, які не внесли її до Державного реєстру речових прав, попереджає Шуляк. «Наразі це найбільша помилка, яку роблять під час подачі інформаційних повідомлень. Ми радимо перевіряти інформацію та за потреби вносити дані до реєстру», – каже голова партії «Слуга народу». Це стосується осіб, які оформлювали своє право власності до 2013 року, отримували паперове свідоцтво про приватизацію майна тощо. 

Далі заяви мають розглянути спеціальні комісії, які вже створені при органах місцевого самоврядування, та провести обстеження майна, зафіксувати руйнування та визначити суму компенсації. Фактично це верифікація тієї інформації, яку подають люди до реєстру, каже Шуляк.

Комісія оцінює руйнування за вже розробленим урядом чек-листом. Наприклад, відновлення пошкодженої покрівлі буде оцінена у 512 грн за кв. м, заміна пошкоджених міжкімнатних дверей – 9983 грн, заміна пошкодженого склопакета – 4192 грн за кв. м. Перелік має понад 50 найменувань

Після проведення оцінки та визначення суми компенсації кошти мають прийти на рахунок протягом 30 днів. Витратити їх можна на купівлю будівельних матеріалів, або замовити ремонтні роботи.

Принцип такий самий, як і з державною програмою «єПідтримка», коли кошти можна було витратити лише на окремі категорії товарів, каже Шуляк. 

Як працюватиме програма з відновлення зруйнованого житла 

Механізм, який передбачений законом №7198, стосується виключно зруйнованого житла, яке не підлягає відновленню:

  • квартири;
  • приватні будинки;
  • недобудови (як багатоквартирні, так і приватні будинки), у яких на момент руйнування були зведені тримальні та зовнішні конструкції та наявні дозвільні документи.

Заявки на компенсації можна подати не лише через застосунок «Дія», а й у ЦНАП, до нотаріусів або в управління соціального захисту. Для цього потрібно надати копії договорів та документів, що підтверджують право власності, а також фото та відео з обʼєктом до та після знищення. 

«Бажано мати знімки та відео з різних ракурсів, як зовні, так і всередині приміщення», – радить засновниця волонтерського проєкту «Поверни своє» Ольга Оніщук, яка надає юридичну підтримку щодо проєкту з відбудови пошкодженого житла.

Заява розглядається протягом 30 днів, далі комісія при органах місцевої влади має проінспектувати обʼєкт і підтвердити наявність руйнувань, після цього прийняти рішення про виплату компенсації.  

Власники зруйнованих будинків матимуть опцію отримати кошти на свій поточний рахунок зі спеціальним режимом використання – гроші можна буде спрямувати лише на матеріали для будівництва будинку, зазначається у законі. 

Другий варіант – житловий сертифікат, який можна обміняти на нову нерухомість на первинному чи вторинному ринку. Для власників, які втратили квартири у багатоквартирних будинках є лише опція отримати житловий сертифікат. 

Перейматися, що сертифікат виявився недійсним або, що їм не можливо буде розплатитися, не варто, каже Оніщук з «Поверни своє». «Це гарантована виплата від держави, якщо в уряду закінчаться джерела фінансування, то він не зможе генерувати сертифікати», – каже Оніщук.

Обирати житло людина може самостійно у будь-якому місті країни, а не лише там, де була зруйнована квартира чи будинок. Але якщо вартість у вибраному регіоні буде вища, то різницю доплачує самостійно. Нове житло не можна продавати протягом п’яти років, попереджає Оніщук.

 Як буде розраховуватися вартість зруйнованого будинку або квартири, наразі не зрозуміло. До 22 травня уряд має оприлюднити нормативні акти з чіткими розрахунками вартості 1 кв м. площі для кожного регіону, каже Шуляк. 

Чи є у держави кошти на відновлення житла? 17 травня уряд виділив з Фонду ліквідації наслідків російської агресії 4,4 млрд грн на програму «єВідновлення». У Мінрегіоні не відповіли Forbes щодо фінальної суми, яка цього року передбачена на два проєкти. 

Два нардепи у президентській фракції кажуть, що фінальна сума ще не затверджена та залежатиме від кількості верифікованих заяв.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні