Категорія
Новини
Дата

Гетманцев вважає, що уряд заклав у проєкт держбюджету на 2025 рік «економічне бронювання»

1 хв читання

Збільшення планових податкових надходжень у проєкті бюджету на 2025 рік «на амбітні 18,2%» може пояснюватися детінізацією зарплат через запровадження «економічного бронювання». Так вважає голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

Форум «Енергія бізнесу» у Києві вже 9 жовтня

Бізнес будує нову енергореальність, забезпечуючи незалежність в умовах блекаутів. 9 жовтня на форумі «Енергія бізнесу» обговоримо технології та інвестиції, що змінюють правила гри на енергоринку. Дізнайтеся, як адаптувати бізнес до майбутніх енергетичних викликів, за посиланням. 

Деталі

  • Збільшення податкових надходжень значно перевищує дефлятор ВВП та прогнозну інфляцію і пояснюється детінізацією, передусім зарплат, зазначив Гетманцев.
  • За його словами, найбільше підвищення заплановане з ПДФО – на 45%, що на тлі практично незмінного безробіття (17,7%) може пояснюватись виключно детінізацією у звʼязку з економічним бронюванням.
  • Щодо ПДФО, зазначив Гетманцев, уряд пропонує повернути до держбюджету 4% ПДФО, що на тлі профіциту місцевих бюджетів виглядає обґрунтованим. 

Контекст

27 серпня прем’єр-міністр Денис Шмигаль анонсував впровадження принципу «воюй або працюй» під час форуму «Україна 24. Незалежність». «Це допоможе збільшити кількість робочих місць та рівень середньої зарплати, а також наповнити бюджет», – додав він. Премʼєр-міністр не уточнив, у чому полягає ідея. Більше про це читайте в матеріалі Forbes.

13 вересня Кабмін затвердив проєкт державного бюджету на 2025 рік. Документ передбачає доходи на рівні 2 трлн грн та видатки у 3,6 трлн грн.

За прогнозом Мінекономіки, що супроводжує проєкт бюджету, середньорічний курс долара за підсумками 2024 року становитиме 40,8 грн, а у 2025 році його заплановано як 45 грн/$.

Разом з цим Верховна Рада перебуває в пошуку компромісу щодо змін до державного бюджету на 2024 рік, які мають забезпечити додаткові видатки близько 500 млрд грн до кінця поточного року.

За підсумками 8 місяців Україна вже виконала 79% річного плану бюджетних видатків, що свідчить про нагальну потребу перегляду державного бюджету на 2024 рік.

17 вересня Верховна Рада проголосувала за законопроєкт №11416-д про підвищення податків у першому читанні. Напередодні до тексту законопроєкту додали підвищення податку на банки.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд