Категорія
Новини
Дата

Уряд запропонував виробникам дронів пільгові гранти. Хто може отримати фінансування

1 хв читання

Підприємства-виробники дронів зможуть отримувати грант від держави у розмірі 80% вартості поданого проєкту. Таке рішення уряд підтримав на засіданні 3 травня, йдеться у повідомленні Мінекономіки.

Ключові факти

  • Грантові кошти виробники дронів зможуть спрямувати на придбання, доставку, монтаж обладнання. А власні кошти в рамках вартості проєкту – зокрема, й на поповнення оборотного капіталу. 
  • За умовами грантової програми на переробку, отримувач має створити певну кількість робочих місць, залежно від суми гранту. До нинішнього рішення уряду пільговими умовами могли скористатися лише підприємства на деокупованих територіях.
  • Крім того, передбачено, що пільгові умови надання грантів на переробку для підприємств Київської області будуть діяти до кінця 2024 року. Наразі існує великий попит серед підприємств регіону на участь у грантових програмах, зазначило Мінекономіки. 
  • Також уряд посилив контроль над виконанням отримувачами грантів умов договору. Зокрема, бізнес, що не створив у визначений термін обумовлену договором кількість робочих місць, має повернути державі пропорційну суму від обсягу гранту в 30-денний термін з часу виявлення порушення.

Контекст

Кабмін 30 квітня виділив додаткові 15,5 млрд грн Держспецзв’язку для закупівлі 300 000 дронів. 

В Україні вже рік працює кластер оборонних технологій Brave1, де зареєстровано понад 1600 розробок за 12 напрямками. «Ми надали 186 грантів на понад 120 млн грн для дослідницько-конструкторських робіт та для масштабування виробництва», – заявляв премʼєр Денис Шмигаль.

Кластер планує збільшити кількість та обсяг виданих грантів розробникам defense-tech рішень. Для цих цілей вже передбачено 1,5 млрд грн у держбюджеті України на 2024 рік. Сама ж сума грантів буде збільшена до 500 000 грн, 1 млн грн, 2 млн грн, 4 млн грн та 8 млн грн. Ці кошти буде розподілено на розвиток технологічних рішень.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні