Категорія
Новини
Дата

Уряд запустив спільний проєкт з ООН з навчання жінок водінню автобусів

1 хв читання

В Україні навчатимуть жінок водінню автобусів /Getty Images

В Україні навчатимуть жінок водінню автобусів Фото Getty Images

Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури запустить проєкт «Розширення професійного потенціалу жінок у сфері пасажирських перевезень» за фінансової підтримки Швеції, повідомила пресслужба відомства. В Україні бракує близько 6000 водіїв автобусів або 30% від необхідних.

⚡️ Ексклюзивний спікер на Саміті СЕО: Грег Маккеон, автор бестселерів «Есенціалізм» та «Без зусиль». Ви дізнаєтеся, як досягати більшого, роблячи менше, і зберігати продуктивність у світі, де вигорання стало нормою. Долучайтеся до саміту вже 1 листопада за посиланням.

Ключові факти 

  • Це перша ініціатива міністерства спрямована як на подолання дефіциту кадрів, так стереотипів та упереджень щодо професій, зазначив Сергій Деркач, заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України.
  • Серед ключових завдань проєкту: створення нових робочих місць та можливостей професійного розвитку жінок та інтеграція стандартів дотримання прав жінок на комунальних підприємствах у галузі пасажирського транспорту.
  • У його межах українки зможуть безкоштовно пройти навчання для отримання кваліфікаційної картки водія (код 95). Це документ, який підтверджує професійну компетенцію водія автобуса за європейським стандартом.
  • Проєкт реалізується ГО «Фундація інституційного розвитку» за ініціативи Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України в партнерстві зі структурою ООН Жінки та за фінансової підтримки Швеції.
  • На низці пілотних комунальних підприємствах в межах проєкту проведуть цикл навчальних заходів щодо впровадження стандартів дотримання прав жінок на робочому місці, повідомила Сабін Фрейзер, представниця ООН Жінки в Україні. 

Контекст

На кінець лютого 2024-го в Україні бракує 20 000 водіїв на внутрішньобласних маршрутах загального користування або 32% від загальної потреби, свідчать дані Міністерства інфраструктури на запит Forbes. У Києві та Запорізькій області бракує кожного другого водія.

У ЛКП «Львівелектротранс» відкриті 50 вакансій водіїв тролейбусів та 40 – водіїв трамваїв. Ще 100–120 водіїв автобусів потребує АТП-1, повідомив 12 червня директор департаменту міської мобільності та вуличної інфраструктури Львівської міської ради Олег Забарило.

Раніше повідомлялося, що у київському метро збільшили інтервали руху поїздів через дефіцит працівників. Причиною збільшення кількості вакансій є частково вимушена міграція, специфіка професій і мобілізація. Зокрема, близько 7% працівників нині перебувають у лавах ЗСУ, і їхня кількість постійно збільшується.

Під тиском мобілізації український бізнес шукає шляхи для залучення жінок. Серед стратегій – вищі зарплати для жінок на аналогічних посадах. Які ще способи використовують «Аврора», «Фармак», EVA, «Нова пошта», АТБ та Ferrexpo – читайте в матеріалі Forbes.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд