Категорія
Новини
Дата

Україна планує відмовитись від призову на військову службу. Його замінять підготовчі курси за прикладом Ізраїлю – Шмигаль

Премʼєр–міністр України Денис Шмигаль вважає, що Україні слід скасувати обовʼязковий військовий призов, замість нього всі чоловіки мають бути військовозобов’язаними і проходити відповідні курси. Дискусія щодо цієї ініціативи триває, повідомив він журналістам під час пресконференції.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • «В моєму баченні, ми дискутували ці речі, призов, як такий, радянська модель призову, має бути скасований. Витрачати два роки на те, щоб вчитись марширувати немає сенсу. Сучасна ситуація показала, що чоловіки у певному віці мають проходити короткі підготовчі курси 2-3 місяці. Це продискутуєм з нашими військовими, ця дискусія іде», – сказав він.
  • На думку премʼєра, українські чоловіки мають «кожні 10 років, з певним інтервалом проходити такі навчальні курси», як використовувати зброю і бути готовим у потрібний момент стати на захист країни.
  • «Це адекватна модель, яка теж схожа на ізраїльську і на моделі багатьох розвинених країн. Коли ми не витрачаємо продуктивний час людей, щоби два роки відбути в армії, а теж ефективно короткими насиченими курсами готуємо людей до тих викликів, з якими може стикнутися країна у разі продовження або настання нової агресії», – додав Шмигаль.
  • За його словами, в Україні перехід армії на стандарти НАТО відбувається дуже швидкими темпами.
  • «Ми розуміємо що після війни армія не може бути в радянському стандарті, ми розуміємо, що армія має стати професійною. Ядром армії мають бути контрактники», – наголосив він.
  • Глава Кабміну також повідомив, що уряд працює над новою політикою безпеки правопорядку.
  • «Це ізраїльська модель і тут ще можна поєднати із ветеранською політикою, коли у нас буде від півмільйона до одного мільйона ветеранів, які пройшли військові дії, мають відповідні навички і це може бути місцем їх майбутньої праці, де вони будуть продовжувати забезпечувати безпеку нашого суспільства в різних ролях і на різних позиціях», – сказав Шмигаль.

Контекст

3 березня законом України був затверджений Указ президента від 24 лютого 2022 року № 65/2022 «Про загальну мобілізацію». Він набрав чинності і застосовується від дня фактичного початку воєнних дій – 24 лютого. 

Наразі в України проводиться один із видів мобілізації – загальна мобілізація. Відповідно до закону загальна мобілізація проводиться одночасно на всій території України і стосується національної економіки, органів державної влади, інших державних органів, органів місцевого самоврядування, ЗСУ, інших військових формувань, Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту, підприємств, установ та організацій.

15 березня у Міноборони повідомили, що майже 100% резервістів і контрактників, які перебували на обліку у військкоматах, вже відбули до військових частин. Тож формально навесні розпочалась друга хвиля. 

Кабінет міністрів передбачив можливість подовження на два місяці чинних відстрочок від призову на військову службу для військовозобов’язаних під час мобілізації та на воєнний час. Рішення, ініційоване Мінекономіки, уряд затвердив 7 вересня.

Раніше уряд підтримав законопроєкт, яким розширюється перелік установ і підприємств, працівники яких підлягають бронюванню. Документ передбачає, зокрема, бронювання працівників органів держвлади та місцевого самоврядування, якщо їхня робота необхідна для забезпечення функціонування цих органів. А також працівників підприємств, що виготовляють продукцію для ЗСУ чи є критично важливими для функціонування економіки, підприємств та організацій, яким встановлено мобілізаційні завдання, якщо працівники залучені до їх виконання. Нові норми набудуть чинності після ухвалення Верховною Радою та підпису президентом.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні