З 2023 року припиняється дія ПДВ-пільги для українських IT. Це суттєво вдарить по ринку
Категорія
Гроші
Дата

З 2023 року припиняється дія ПДВ-пільги для українських IT. Це суттєво вдарить по ринку

Якщо не продовжити ПДВ-пільгу, IT-компанії з точки зору ПДВ будуть у найбільш складному становищі, порівняно з компаніями інших галузей

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Україна застосовує ПДВ, на відміну від країн, де ПДВ взагалі відсутній або застосовується податок на обіг товарів/послуг. Цей податок у розмірі 20% відчуває на собі кожен український споживач – у складі ціни, коли купує товари/послуги у платників ПДВ.

Постачальник товарів/послуг перераховує до бюджету не всю суму ПДВ, а лише різницю за вирахуванням суми ПДВ, яка сплачується ним за товари іншим платникам ПДВ. Тобто податок сплачується постачальником із доданої вартості (звідси й назва). 

Така модель ефективно застосовується в торгівлі та виробництві – там, де обсяг доданої вартості прогнозований. Компанії цих галузей мають значний обсяг ПДВ від постачальників товарів/послуг. Він дає змогу конкретному постачальнику зменшити власні витрати.

Чи працює така модель для IT-галузі 

Відмінність для IT – у значному розмірі доданої вартості та в тому, що основна частина вартості програмного продукту складається із заробітної плати або послуг IT-спеціалістів-підприємців, які не є платниками ПДВ. 

Якщо застосувати загальні правила сплати ПДВ на IT, їм доведеться сплачувати ПДВ чи не в найбільшому розмірі в порівнянні з іншими галузями. Це пов’язано з тим, що ПДВ, нарахований конкретною IT-компанією на вартість розробленої нею програмної продукції, практично не буде зменшуватися.

Саме тому Податковий кодекс містить пільгу з ПДВ, яка дозволяє звільняти від податку операції з постачання програмної продукції. Ця пільга діє з 2012 року. З 2023 року термін її дії спливає.

Законопроєкт про її продовження (№7611 від 28.07.2022) був зареєстрований ще влітку 2022 року. Проте він усе ще не проголосований – його статус уже кілька місяців «надано для ознайомлення».

Чи може допомогти «ДіяСіті»

«ДіяСіті» запроваджує лише пільги з ПДФО, ЄСВ та податку на прибуток, та ніяким чином не впливає на ПДВ.

Навпаки, ті, хто перейшов на режим «ДіяСіті», отримають додаткове податкове навантаження з ПДВ. На відміну від тих, хто цим режимом не скористався і залишився працювати через модель із підприємцями.

Наслідки для IT-галузі

Якщо термін дії пільги не продовжити, для українських компаній навантаження з ПДВ значно збільшиться.

Конкретна IT-компанія з точки зору ПДВ буде у більш несприятливому становищі, ніж компанії інших галузей, наприклад, торгівлі, будівництва. Тим паче вона буде у більш несприятливому становищі порівняно з тими, хто залишився працювати через програмістів-підприємців без створення окремих компаній.

Чи призведе це до зростання податкових надходжень до бюджету? Є сумніви. Для збереження сприятливого становища можлива зворотна міграція IT-компаній у модель роботи через програмістів-підприємців або перехід до роботи через роялті. Ці моделі не оподатковуються ПДВ як сьогодні, так і після 2023 року. 

Скасування пільги збільшить недовіру IT-галузі до «ДіяСіті». Вона пропонувалася як режим, що створює сприятливі умови для розвитку галузі. Додаткове навантаження з ПДВ суттєве знизить користь такого режиму.

 

Матеріали по темі
Контриб'ютори співпрацюють із Forbes на позаштатній основі. Їхні тексти відображають особисту точку зору. У вас інша думка? Пишіть нашій редакторці Тетяні Павлушенко – [email protected]

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні