Категорія
Новини
Дата

Уряд змінив правила ввезення обладнання та комплектуючих для інвестпроєктів зі значними інвестиціями

1 хв читання

Кабінет Міністрів змінив правила ввезення в Україну та цільового використання нового устаткування (обладнання) та комплектуючих виробів до нього для інвестпроєктів зі значними інвестиціями. Відповідне рішення було ухвалено на засіданні уряду 3 січня 2024 року, повідомила пресслужба Мінекономіки.

Ключові факти

  • Цього року на підтримку інвестпроєктів зі значними інвестиціями в бюджеті закладено 3 млрд грн. Кошти будуть надаватись інвесторам, які фокусуються на виробничих потужностях для виготовлення продукції з високою доданою вартістю. 
  • Вказане рішення уряду має спростити початок реалізації проєктів зі значними інвестиціями і стати сигналом для інвесторів, які вже готуються розпочинати роботу в Україні, зазначив заступник міністра економіки Володимир Кузьо.

Що передбачає постанова:

  • уточнення строків подачі переліку та обсягів ввезення товарів як заявником, так і інвестором зі значними інвестиціями;
  • відповідність переліку та обсягів ввезення товарів, які подаються заявником, положенням проєкту спеціального інвестиційного договору, щодо умов якого досягнуто згоди;
  • розширення підстав відмови у затвердженні переліку та обсягів товарів при його перегляді за письмовим зверненням інвестора зі значними інвестиціями.

Контекст

Підприємці, які реалізують проєкти із значними інвестиціями, мають право отримати від держави декілька видів підтримки, які становлять до 30% від суми інвестпроєкту. Зокрема: переважне право користування земельними ділянками державної або комунальної власності; бюджетне фінансування будівництва інженерно-транспортної інфраструктури (дороги, підключення до інженерних мереж); податкові пільги; звільнення від відшкодування втрат лісогосподарського виробництва; безмитне ввезення необхідного обладнання.

До проєктів зі значними інвестиціями відносяться інвестпроєкти на суму від €12 млн. Інвесторам потрібно створити принаймні: 10 нових робочих місць із зарплатою не менше ніж на 50% вищою за середню заробітну плату в регіоні за таким самим видом діяльності за попередній календарний рік; або 30 нових робочих місць із зарплатою не менше ніж на 30% вищою за середню зарплату в регіоні; або 50 нових робочих місць із зарплатою щонайменше на 15% вищою за середню зарплату в регіоні.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні