Категорія
Новини
Дата

Уряд змінив умови іпотечної програми «єОселя»

2 хв читання

Уряд вніс низку змін до умов надання пільгових кредитів за державною програмою «єОселя». Позичальники віком до 25 років включно зможуть отримати іпотеку з першим внеском від 10% (замість 20%). Члени сім’ї внутрішньо переміщеної особи (ВПО) зможуть взяти кредит під 7%. Також громадяни зможуть здійснити перший внесок за рахунок сертифіката «єВідновлення». Таке рішення затвердили на урядовому засіданні 16 серпня, повідомила пресслужба Мінекономіки.

Даруємо 40% знижки на річну підписку Forbes Digital. Пропозиція діє за промокодом SEPT40 до 18 вересня включно. Оформлюйте за посиланням.

Ключові факти

  • Вказані зміни до постанови передбачають можливість купівлі майнових прав на приватні будинки на етапі будівництва. Раніше громадяни могли придбати лише квартиру у будинках, що зводяться.
  • Уряд виключив можливість коштами програми «єОселя» купувати житлову нерухомість, яка належить до пам’яток архітектури.
  • Можна буде взяти участь в «єОселі», навіть якщо кандидат та/або повнолітні члени його сім’ї отримували грошову компенсацію за житлові приміщення або мають діючі та/або припинені договори (погашені кредити) на придбання житла, що розташоване на територіях активних бойових дій або окупованих територіях, або ж таке житло, що було знищене або пошкоджене.
  • Крім того, член сім’ї внутрішньо переміщеної особи першого ступеня споріднення (чоловік або дружина, їхні батьки та діти) теж зможе купити житло для внутрішніх переселенців. 
  • Змінюються умови надання пільгової процентної ставки за програмою «єОселя». Протягом 10 років з дати укладення кредитного договору базова процентна ставка становитиме 7% річних, як і раніше. Проте починаючи з першого календарного дня 11-го року дії кредитного договору – 10% річних. 
  • Для тих категорій, які отримують компенсацію до рівня 3% річних: починаючи з першого календарного дня 11-го року дії кредитного договору компенсація надаватиметься до рівня 6% річних. 
  • Підвищення процентної ставки з 11-го року не призведе до суттєвого збільшення фінансового навантаження на позичальника, оскільки сума нарахованих відсотків через 10 років зменшується вдвічі за рахунок повернення тіла кредиту, зазначило Мінекономіки.
  • Більшість цих змін наберуть чинності через 30 днів з дня їхнього оприлюднення. Можливість сплати позичальником віком до 25 років включно першого внеску від 10% вартості житла набирає чинності через 60 днів з дня опублікування цієї постанови, а зміни для сімей ВПО – через 120 днів. Водночас ті кредитні договори, які укладені до дати ухвалення вищезазначених змін, діятимуть за старими умовами. 

Контекст

Програма доступного іпотечного кредитування «єОселя» запрацювала в Україні з жовтня 2022 року. Її реалізують Міністерство економіки України спільно з Міністерством цифрової трансформації та «Укрфінжитлом».

За цією програмою військовослужбовці ЗСУ за контрактом і силовики, педагоги, медики й науковці можуть отримати кредит на купівлю житла під 3% річних. Для учасників бойових дій, ветеранів, ВПО, інших громадян, які не мають у власності житла або хочуть збільшити його площу, ставка – 7%.

Деякі міські та обласні адміністрації співпрацюють з банками – учасниками програми і компенсують певним категоріям покупців відсотки на придбання житла за державною програмою «єОселя».

Під програму підпадають квартири з розрахунку 52,5 кв. м на одну особу плюс 21 кв. м на кожного наступного члена сім’ї.

Нормативна площа житлового будинку для сім’ї з однієї особи – не більше 62,5 кв. м загальної площі та додатково 21 кв. м – на кожного наступного члена сім’ї.

Від початку її реалізації кредити вже отримали понад 12 000 родин на суму понад 19,4 млрд грн, за даними Мінекономіки.

На початок червня банки-партнери акредитували 47 забудовників, у яких можна придбати квартири на стадії будівництва.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд