Рафаель Гроссі на Запорізькій АЕС /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Усі АЕС України підʼєднанні до національної енергосистеми – МАГАТЕ

Рафаель Гроссі на Запорізькій АЕС Фото Getty Images

Усі чотири атомні електростанції України знову мають доступ до національної енергосистеми після повної втрати зовнішнього електропостачання на початку цього тижня, заявив гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Команда експертів МАГАТЕ, яка перебуває на ЗАЕС, вже вчора повідомила, що зовнішнє енергопостачання станції було відновлено через день після його відключення, заявив Гроссі. 
  • У пʼятницю Україна також підтвердила МАГАТЕ, що три інші атомні електростанції – Рівненська, Південноукраїнська та Хмельницька – були знову підключені до мережі і працюють для виробництва електроенергії для потреб країни. Також відновлено електропостачання на чорнобильському майданчику.
  • За словами Гроссі, МАГАТЕ завершило тижневу місію експертів з ядерної та фізичної ядерної безпеки в Чорнобилі, в тому числі в зоні відчуження. «Місія допоможе прокласти шлях до модернізації та вдосконалення систем ядерної безпеки станції», – йдеться у повідомленні. 
  • Зазначається, що експерти МАГАТЕ також отримали краще розуміння потреб станції у сфері безпеки.

Контекст

За останні два тижні Україна зазнала наймасштабніших обстрілів за весь період повномасштабної війни. 15 листопада по території України росіяни випустили близько сотні ракет, таким чином перевищивши масований ракетний удар 10 жовтня (тоді окупанти спрямували 84 ракети).

За словами заступника голови Офісу президента Кирила Тимошенка, внаслідок ракетної атаки пошкоджено 15 обʼєктів енергетичної інфраструктури. Найбільше влучань зафіксовано в центрі та на півночі країни. 

23 листопада Росія здійснила сьомий масований обстріл української енергетичної інфраструктури. З понад 70 випущених ракет 51 була збита силами ППО. Два десятки влучили в обʼєкти інфраструктури в Києві, Львові, Вінниці, Кривому Розі. 

Ракетний обстріл призвів до тимчасового знеструмлення всіх атомних станцій, більшості теплових та гідроелектростанцій. Енергетики змогли до ранку 24 листопада об’єднати енергосистему та під’єднати до живлення три АЕС.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні