Категорія
Новини
Дата

Українські АЕС до вечора відновлять генерацію електрики в мережу. Дефіцит суттєво впаде, повернуться планові відключення замість аварійних – Міненерго 

Після російських масованих обстрілів, які сталися 23 листопада, енергетики змогли до ранку об’єднати енергосистему та під’єднати до живлення три АЕС, які до вечора мають почати видавати електроенергію в мережу. Це суттєво знизить дефіцит, повідомляє пресслужба Міністерства енергетики з посиланням на слова міністра Германа Галущенко

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Ситуація залишається складною по всій країні, але є області, де вже збільшено постачання електроенергії. О 4 ранку енергетики змогли об’єднати енергосистему, яка була розділена на острівці через ракетний обстріл Росії. Вже заживлені критичні об’єкти інфраструктури по всій країні. Обсяг генерації буде збільшуватись протягом дня. 
  • Якщо не буде нових обстрілів, то до кінця дня дефіцит в енергосистемі суттєво знизиться, і це дасть можливість перейти до планових відключень замість аварійних. За словами міністра Галущенко, з огляду на ситуацію, стабілізаційні відключення можуть тривати до кінця опалювального сезону.
  • Українські енергетики працюють цілодобово для відновлення електропостачання, а міністерство комунікує з міжнародними партнерами щодо продовження та збільшення допомоги обладнанням та матеріалами, необхідними для ремонтів енергооб’єктів, каже міністр. 
  • «Також ми звертаємось до наших партнерів з проханням максимально збільшити захист нашого неба від варварських атак», – каже Галущенко.

Контекст

23 листопада Росія здійснила сьомий масований обстріл української енергетичної інфраструктури. З понад 70 випущених ракет 51 була збита силами ППО. Два десятки влучили в обʼєкти інфраструктури в Києві, Львові, Вінниці, Кривому Розі. 

«Ракетний обстріл призвів до тимчасового знеструмлення всіх атомних станцій, більшості теплових та гідроелектростанцій. Також уражені об‘єкти електропередачі», – йдеться в заяві Міністерства енергетики. «Внаслідок цього було знеструмлено переважну більшість споживачів електроенергії по всій країні. Відбуваються аварійні відключення. Відсутність електроенергії може вплинути на наявність тепло- та водопостачання», – додали в Міненерго.  

Масштаб блекауту можна оцінити по частці знеструмлених платіжних терміналів. За прогнозом керівника та співзасновника monobank Олега Гороховського, частка непрацюючих терміналів iBox (партнер monobank) сьогодні перевищить 80%. В останні дні вона складала близько 40%.

Від ракетного обстрілу росіян 23 листопада загинуло мінімум шестеро людей, 36 отримали поранення, заявив голова Нацполіції Ігор Клименко в ефірі національного телемарафону.

З 10 жовтня РФ регулярно обстрілює енергетичну інфраструктуру України. 

15 листопада українська енергосистема зазнала шостої масованої ракетної атаки. Це була найбільша атака з усіх – близько 100 ракет. Цілі – підстанції та електростанції. В цей день було пошкоджено 15 підстанцій «Укренерго», розповів на брифінгу 22 листопада голова правління «Укренерго» Володимир Кудрицький.    

В Україні не залишилося неушкоджених теплових та гідроелектростанцій. Усі великі електростанції, крім трьох АЕС, зазнали ракетних ударів. Деякі ушкоджені електростанції можуть обмежено виробляти електроенергію. Обстріляно всі важливі підстанції. Деякі з них із 10 жовтня зазнали до восьми ударів, каже Кудрицький. 

Максимальний обстріл відбувся 15 листопада. Росіяни випустили близько сотні ракетпо Україні, перевищивши масований ракетний удар 10 жовтня, коли окупанти використали 84 ракети.

Внаслідок ракетної атаки тоді було пошкоджено 15 обʼєктів енергетичної інфраструктури, каже заступник голови ОП Кирило Тимошенко. Найбільше влучань зафіксовано в центрі та на півночі країни. Всього на той час ворог пошкодив близько 50% української енергетики, за даними Міністерства енергетики.

Внаслідок найбільшої атаки в історії енергетики постраждали всі регіони України, повідомив Кудрицький. За його словами, наступні декілька днів будуть важкими і слід підготуватися до тривалих відключень.

Масштабні руйнування енергообʼєктів України 15 та 17 листопада призвели до довгострокових відключень електроенергії, які можуть тривати по кілька днів, повідомив в ефірі телемарафону виконавчий директор ДТЕК Дмитро Сахарук.

За словами премʼєр-міністра Дениса Шмигаля, внаслідок атаки РФ по критичній інфраструктурі майже половину енергосистеми України виведено з ладу.

В Офісі президента запевнили, що необхідності виїжджати з країни немає – загального блекауту не буде. Кудрицький був не таким категоричним: «Неможливо спрогнозувати, коли станеться блекаут чи яка його ймовірність. Це залежить від багатьох факторів: характеру і масштабу ушкоджень, які отримує енергосистема під час ракетної атаки; ефективності ППО, важливості уражених енергообʼєктів; рівня споживання електроенергії під час атаки». 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні