Блекаут в Києві /Getty Images
Категорія
Війна
Дата

Чи забув світ про війну? Міжнародна реакція на ракетний обстріл, який знеструмив Україну

Блекаут в Києві після обстрілів російськими ракетами й іранськими дронами 23-го листопада. Фото Getty Images

24 листопада виповнилося девʼять з місяців з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Напередодні РФ всьоме атакувала українську енергетичну інфраструктуру.

Чи бачить все це світ і чи не залишаться українці наодинці зі своєю бідою?

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Іноземна преса не оминула увагою вчорашні обстріли України, які вже стали регулярними. Так, Telegraph, Washington Post, Associated Press, BBC, Financial Times, Bloomberg, Wall Street Journal та інші світові видання зробили розгорнуті репортажі про знеструмлення України і цілеспрямовану спробу Росії заморозити українців.

Іноземні лідери теж бачать агресію Росії і роблять свій внесок у підтримку України.

ООН

Вчора ввечері після хвилі обстрілів цивільної інфраструктури України США й Албанія скликали екстрене засідання Радбезу ООН. Пані Посол США в ООН сказала, що мотив президента РФ Володимира Путіна «цілком зрозумілий і вражає своєю жорстокістю…Він вирішив, що якщо не може захопити Україну силою, він спробує холодом підкорити країну».

Wasington Post повідомляє, що хоч багато хто засудив удари Росії, низка членів ради з Африки, а також Індії, Китаю, Бразиції та інших країн, висловили своє занепокоєння тим, що майже щотижневі збори Ради мало що дають, і закликали вжити нових дипломатичних заходів до припинення війни.

Російський представник, як завжди, проявив цинізм, заявивши, що українську інфраструктуру пошкодили ракети української ППО, які впали після пострілів проти російських ракет. Він закликав Захід припинити постачати Києву ракети для протиповітряної оборони. В день обстрілу Європарламент виніс резолюцію, назвавши Росію країною – спонсоркою тероризму.

Заступниця генерального секретаря ООН Розмарі Дікарло прогнозує «потенційно катастрофічну зиму» для українців через атаки на цивільну інфраструктуру. У стилі класичної риторики організації Дікарло додала, що «ООН рішуче засуджує ці атаки і вимагає від РФ негайно їх припинити».

Пост заступниці Генсека ООН про обстріли України.

США

Держсекретар Ентоні Блінкен відреагував у своєму пості на атаку росіян по українських мирних містах. Він наголосив, що «жахлива тактика не зламає рішучість України і її партнерів».

Невдовзі після обстрілів Пентагон оголосив про виділення додаткової військової допомоги Україні на $400 млн.

«Враховуючи постійні жорстокі обстріли критичної інфраструктури України російськими ракетами і дронами, нагальним пріоритетом є посилення обороноздатності України, – сказало міноборони США у заяві. – Додаткові боєприпаси для NASAMS і важка артилерія допоможуть Україні протистояти цим нагальним загрозам».

Європа

Президент Франції Емманюель Макрон написав на своїй сторінці у Twitter про вчорашні обстріли України і додав, що «удари по цивільній інфраструктурі – це воєнний злочин, який не може залишитися непокараним». Він пообіцяв мобілізувати міжнародну підтримку Україні, «щоб допомогти їй встояти і гарантувати їй доступ до енергій. Також він зазначив, що не забуде про Молдову, у якої теж зникло світло через обстріли України.

Емманюель Макрон обіцяє підтримувати Україну

Президентка Молдови Мая Санду висловила своє обурення обстрілами цивільної структури в Україні і висловила співчуття рідним загиблих. Вона наголосила, що «ми не можемо довіряти режиму, який занурює нас у темряву і холод та цілеспрямовано вбиває людей лише заради того, щоб тримати інших у бідності та страху. Хай як би важко нам не було, майбутній шлях Молдови повен бути лише у напрямку вільного світу».

Урсула фон дер Ляєн написала, що такі дії Кремля – це воєнні злочини. «Жінки, чоловіки і діти замерзають у темряві через цілеспрямовані і варварські обстріли цивільної інфраструктури України, єдина мета яких – терор цивільних». Вона додала, що ЄС «на повній швидкості» працює над дев'ятим пакетом санкцій проти Росії.

Урсула фон дер Ляєн: «Жінки, чоловіки і діти замерзають у темряві через цілеспрямовані і варварські обстріли цивільної інфраструктури України».

А Європарламент нагадав, що недаремно визнав Росію державою-спонсором тероризму.

Сторінка в Twitter Європарламенту. /Скріншот сторінки @Europarl_EN

Європарламент визнав Росію країною-спонсором тероризму. Фото Скріншот сторінки @Europarl_EN

Польський міністр оборони Маріуш Блащак на пропозицію Німеччини надати Варшаві систему «Патріот» для захисту неба сказав, що Україні така система потрібніша. «Вона має захистити Україну від ще більшої кількості жертв і блекаутів, а також збільшити безпеку на нашому східному кордоні».

Несподівана реакція надійшла із Угорщини. В Bloomberg повідомили, що угорський уряд організував фонд для допомоги Україні – хоча остаточне рішення ще вимагає додаткових узгоджень. Наразі країна пообіцяла €187 млн для підтримки України – цікаво те, що точно таку ж суму Угорщина мала віддати у фонд фінансової допомоги України від ЄС, проти якого Будапешт показово виступав.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні