Категорія
Новини
Дата

У ЄС може зʼявитися наглядовий орган для контролю за дотриманням санкцій проти Росії

Європейська комісія та низка країн ЄС планують запустити власний проєкт для контролю за дотриманням санкцій проти Росії, пише Bloomberg із посиланням на джерело.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Проєкт націлений на усунення пробілів у санкційному режимі та координації дій між урядами країн ЄС, зазначає агентство. 
  • Ініціативу планують реалізовувати протягом двох років, починаючи з червня цього року. Співрозмовники видання кажуть, що проєкт може стати новим наглядовим органом ЄС.
  • За даними Bloomberg, в ініціативі беруть участь Чехія, Кіпр, Данія, Угорщина, Литва, Мальта, Румунія, Словенія та Іспанія.
  • Офіційні особи пояснили, що інтерес до нової ініціативи проявила велика група держав – членів ЄС, але тільки дев’ять національних урядів вирішили активно долучитися до проєкту.

Контекст

Після початку великої війни ЄС запровадив проти Росії 10 пакетів санкцій. Обмежувальні заходи торкнулися резервів російського центробанку, широкого переліку імпорту та експорту, російських бізнесменів, топменеджерів, високопосадовців і пропагандистів. 

У грудні набуло чинності рішення ЄС про часткове ембарго на російську нафту, в лютому – на нафтопродукти з Росії. Крім того, з кінця минулого року діє так звана стеля цін на російську нафту на рівні $60 за барель.

Минулого тижня голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн анонсувала 11-й пакет санкцій. За її словами, він націлений, передусім, на усунення лазівок для обходу санкцій і посилення контролю за їх дотриманням. Строків запровадження нових обмежувальних заходів вона не назвала.

У 2022 році рекордні ціни на енергоносії врятували економіку Росії. Однак уже найближчим часом наслідки санкцій підведуть країну-агресора до економічної ями. Як наблизити цей момент, читайте в аналізі KSE.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні