Найбільші трейдери уникають російської нафти і не планують це змінювати – Bloomberg
Категорія
Новини
Дата

Найбільші трейдери уникають російської нафти і не планують це змінювати – Bloomberg

Найбільші у світі нафтотрейдери, як і раніше, уникають торгівлі російською нафтою і не планують повертатися до цього бізнесу, пише Bloomberg.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Найбільший незалежний нафтотрейдер Vitol Group не вважає пріоритетом повернення на російський ринок, заявив генеральний директор Рассел Харді, хоча міжнародні санкції не повністю забороняють торгівлю.
  • Trafigura Group Pte, найближчий конкурент Vitol, не працює з російською нафтою, заявив генеральний директор Джеремі Вейр на глобальному саміті FT Commodities у Лозанні. За його словами, ця позиція постійно переглядається, але перед тим, як її змінити, компанії необхідно буде вести серйозний діалог з усіма зацікавленими сторонами, зокрема з Україною.
  • До вторгнення в Україну Vitol, Trafigura, Glencore Plc та Gunvor Group Ltd. були великими трейдерами російської нафти, укладаючи довгострокові угоди з її державними виробниками та інвестуючи у проєкти.
  • По мірі того, як розгорталася війна, фірми здебільшого відмовлялися від торгівлі, засуджуючи воєнну агресію РФ.
  • Gunvor не працює з російською нафтою, але має торгує невеликою кількістю нафтопродуктів. Що стосується Vitol, Харді сказав, що тільки 100 000 барелів на день з 7,5 млн барелів на день, які компанія переробляла минулого року, припадає на російський бізнес.
  • Водночас агентство Bloomberg ознайомилося з митними даними, які містять інформацію про покупців російської сирої нафти з 5 до 31 грудня. Багато з найбільших покупців були великими китайськими та індійськими держкомпаніями, а також підрозділами російських нафтових компаній, але до топ-15 потрапило шість трейдерів.
  • Найбільшою з них була компанія Nord Axis Ltd., що закуповувала у грудні 521 000 барелів на добу російської нафти, причому у ПАТ «Роснефть». Компанія Nord Axis, зареєстрована в лютому минулого року в Гонконгу, була невідома на нафтовому ринку до липня, коли вона була оголошена покупцем частки Trafigura у флагманському нафтовому проєкті «Роснефти» Vostok Oil. Серед інших покупців – дубайська компанія Tejarinaft FZCO, яка в грудні купувала у «Роснефти» 244 000 барелів на день.
  • Агентство зазначає, що незрозуміло, як шестеро трейдерів змогли профінансувати потік російської нафти, вартість якого у грудні перевищила $2 млрд.

Контекст

З 5 грудня набула чинності так звана стеля цін на нафту на рівні $60 за барель, з 5 лютого – на нафтопродукти з Росії на рівні $100 та $45 за барель.

За даними джерел в Держдепі США, Індія купує в Росії нафту за ціною, нижчою від «стелі». Закупівля нафти у Росії є постійною темою переговорів між США та Індією, тому що Вашингтон хоче позбавити РФ доходів, необхідних Москві для ведення війни проти України.

Дані Міжнародного енергетичного агентства свідчать, що в 2022 році Індія витіснила Європу як головний покупець російської нафти, що поставляється морем. Порівняно з періодом до 24 лютого Індія збільшила імпорт російської нафти в 16 разів. Майже третину нафтового імпорту Індії посідає сировина з РФ.

Останні два десятиліття приблизно 60% експортних надходжень Росії припадає на виторг від продажу нафтогазових ресурсів. У загальній структурі федерального бюджету доходи від продажу нафти й газу в середньому становлять понад 40%.

Влада Індії вирішила не порушувати антиросійські санкції, зокрема щодо обмеження цін на російську нафту на рівні $60, пише Bloomberg з посиланням на джерела. За їхніми даними, уряд Індії попросив банки і трейдерів дотримуватися обмежень.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні