«Скоротиться мінімум на 7%». У МВФ прогнозують руйнівні наслідки для економіки Росії через війну в Україні /з особистої сторінки Дениса Шмигаля/facebook.com/dshmyhal
Категорія
Новини
Дата

«Скоротиться мінімум на 7%». У МВФ прогнозують руйнівні наслідки для економіки Росії через війну в Україні

з особистої сторінки Дениса Шмигаля/facebook.com/dshmyhal

Директорка-розпорядниця Міжнародного валютного фонду Крісталіна Георгієва вважає, що економічні перспективи Росії після 2023 року «дуже руйнівні», пише CNN. Раніше МВФ піддався критиці за прогноз про те, що цьогоріч у Росії буде сильніше економічне зростання, ніж у Великій Британії чи Німеччині, незважаючи на західні санкції.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • «Якщо брати наші прогнози на середньострокову перспективу, вони означають, що економіка Росії скоротиться як мінімум на 7%», – сказала Георгієва.
  • Георгієва пояснила CNN, що економіка Росії згодом постраждає через еміграцію робітників і припинення доступу до технологій, а також через санкції, введені щодо її енергетичної галузі.
  • «Цього року ми розмірковуємо про те, що Росії вдалося направити частину [своїх] продажів нафти за межі ринків Європейського Союзу», – сказала вона, маючи на увазі перенаправлення РФ постачання сирої нафти до Китаю та Індії. «Це не вплине довгостроково на російську економіку».
  • «Ми не бачимо, щоб Росія отримувала якусь вигоду від того, що вона завдала Україні та собі», – заявила Георгієва.
  • У січні МВФ прогнозував зростання російської економіки на 0,3% цього року та на 2,1% наступного. Це було набагато оптимістичніше, ніж останні прогнози як Світового банку, так і Організації економічного співробітництва та розвитку. Економісти цих груп прогнозують скорочення на 3,3% та 5,6% у 2023 році відповідно.
  • Навіть центральний банк Росії, який 6 березня продовжив надзвичайний контроль за рухом капіталу ще на шість місяців, заявив, що валовий внутрішній продукт може скоротитися на 1% цього року.
  • Напередодні професор менеджменту з Єльського університету Джеффрі Зонненфельд у журналі Fortune розкритикував МВФ і заявив, що фонд повторює пропаганду президента Росії Володимира Путіна та оприлюднює оптимістичні оцінки щодо ВВП.

Контекст

Дефіцит російського бюджету досяг 2,58 трлн руб. ($34 млрд) при видатках у розмірі 5,74 трлн руб., повідомив Мінфін РФ. Водночас витрати у лютому знизилися з січневих 3,12 трлн руб., пише Bloomberg. Неенергетичні доходи знизилися на 9%, що менше, ніж падіння на 28% у січні. Bloomberg Economics очікує, що цього року дефіцит федерального бюджету становитиме 3-4% ВВП.

У Росії роздрібні продажі продовжують скорочуватися, і падіння вже триваліше, ніж зниження під час глобальної пандемії, попри прогнози президента Володимира Путіна про очікування зростання в усіх напрямках цього року, пише Bloomberg. Зміни в споживчих перевагах також дають уявлення про труднощі, з якими стикаються росіяни. Опитування, проведене державним соціологічним центром наприкінці 2022 року, показало, що більше третини росіян почали заощаджувати на їжі.

Одразу після вторгнення в Україну економіка Росії не впала, а економічний біль для багатьох росіян все ще обмежений. Водночас наслідки найскоординованіших і найглибших економічних санкцій у сучасній історії вже очевидні, і найгірше чекатиме попереду – війна та санкції можуть відкинути російську економіку у минуле, виробництво деградуватиме.

Росія стане неспроможною державою або розпадеться протягом 10 років, вважає майже половина провідних експертів із зовнішньої політики, йдеться у дослідженні Atlantic Council.

Економіка РФ може втратити $190 млрд валового внутрішнього продукту до 2026 року порівняно з довоєнною траєкторією, що приблизно еквівалентно всьому річному ВВП таких країн, як Угорщина чи Кувейт, пише Bloomberg.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні