Категорія
Новини
Дата

В ЄС та Великій Британії набуло чинності ембарго на російське вугілля

1 хв читання

У країнах Європейського Союзу та у Великій Британії з 10 серпня набула чинності повна заборона на імпорт російського вугілля. Це рішення було анонсовано у квітні в межах пʼятого пакету санкцій проти РФ, ухваленого через війну в Україні.

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Ключові факти

  • З 10 серпня діятиме заборона на закупівлю, імпорт або перевезення вугілля та інших твердих викопних видів палива російського походження в ЄС. 
  • За оцінками Єврокомісії, ембарго зачепить 25% усього російського експорту вугілля на суму €8 млрд на рік.
  • За розрахунками Forbes, у разі повного ембарго на російські енергоносії РФ втратить понад $130 млрд доходів на рік. Заборона на імпорт вугілля матиме найменший вплив серед усіх енергоносіїв.
В ЄС та Великій Британії набуло чинності ембарго на російське вугілля /Фото 1

Кому РФ продає енергоносії. Інфографіка: Forbes

Контекст

За даними Міненерго РФ, у 2021 році видобуток вугілля в Росії склав близько 440 млн т. Водночас закордон відправлено 227 млн т, що на 7% більше, ніж у 2020 році.

У 2021 році РФ експортувала до Європи майже рівно 50 млн т вугілля. Це складає пʼяту частину сумарного експорту, половину якого Росія відправляє до країн АТР, переважно до Китаю та Індії. 

Після того як ЄС анонсував заборону на постачання російського вугілля, Москва перенаправила експортні потоки, зокрема до Індії та Туреччини. Проте Росії доводиться продавати вугілля зі знижкою до 50%.

Водночас ЄС замінює російське постачання на вугілля з Північної Америки, Австралії, Колумбії, ПАР та Казахстану.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд