Категорія
Новини
Дата

В Естонії готуються запустити аналог «Дії». Головна перешкода – врегулювання документів, що посвідчують особу

Естонський застосунок mRiik, який є аналогом української «Дії», все ще перебуває на стадії розробки, повідомив DOU заступник міністра цифрової трансформації Естонії Лукас Ільвес. У травні-червні mRiik протестували користувачі.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • «Застосунок встановлений на мій смартфон і робить усе, що потрібно. Але в контексті ширшого, концептуального бачення нашого уряду він все ще перебуває на стадії розробки. Тож ми ще не запустили його публічну версію», – сказав він.
  • За словами урядовця, однією з головних перешкод є документи, що посвідчують особу. «Нам потрібно надати юридичний статус використанню електронних документів для підтвердження особистості у фізичному світі», – пояснив Ільвес.
  • Також на початковому етапі застосунок мав обмежену кількість послуг, зараз його розширюють. 
  • Ільвес відмовився озвучувати конкретні терміни, необхідні для усунення перешкод для запуску mRiik, додавши, що нині у парламенті Естонії «опозиція намагається уповільнити багато законодавчих процесів». «Наші формальні кроки – це запропонувати проєкт закону про документи, які підтверджують особистість. Він повинен пройти кілька читань у парламенті, і все. Теоретично ми могли б це зробити за місяць-два. У нинішній ситуації це займе трохи більше часу», – заявив він.

Контекст

У вересні минулого року віцепремʼєр-міністр – міністр цифрової трансформації Михайло Федоров повідомив, що Естонія вивчає український досвід для створення державного застосунку з документами та послугами.

У січні Федоров разом із віцеканцлером з цифрового розвитку Естонії Лукасом Крістіаном Ільвесом презентували естонський застосунок mRiik, який є аналогом української «Дії». Під час співпраці з естонськими колегами команда «Дії» поділилася кодом застосунку та підходами до UX/UI дизайну. З лютого mRiik мав бути доступний для тестувальників, а повноцінний запуск планувався у середині цього року. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні