Категорія
Новини
Дата

В Міноборони відреагували на порівняння їхніх закупівельних цін на харчі з військовою частиною ГУР

Інформація з порівнянням цін на закупівлю продуктів харчування для ЗСУ та окремої військової частини Головного управління розвідки Міністерства оборони, яка була опублікована виданням «Наші гроші», є некоректною. Про це йдеться в офіційному коментарі Міноборони.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Порівнюються категорично не тотожні речі, заявляють в міністерстві. Оскільки для порівняння взято звіти про закупівлю саме продуктів і саме для харчування окремої військової частини ГУР МОУ безпосередньо за місцем постійної дислокації у місті Київ. 
  • В Міноборони наголосили, що для харчового забезпечення ЗСУ Міноборони закуповує «комплексну послугу» з організації харчування за Каталогом продуктів, ціни на які вже враховують логістику, у тому числі переважно доставку у райони ведення бойових дій. Послуга з організації харчування, по суті, це формат «їжа ходить за військовослужбовцем». Ціна послуги з організації харчування одного військовослужбовця складає від 137,04 грн до 144,06 грн на добу.
  • Як правило, особовий склад ГУР під час виконання бойових завдань забезпечується харчуванням за тим же принципом, як і всі військовослужбовці ЗСУ – завдяки укладеним Міноборони договорам щодо послуг з організації харчування, пояснили в Міноборони.

Контекст

Раніше видання «Наші гроші» заявило, що ГУР Міноборони закуповує харчі за цінами, які суттєво відрізняються від цін, за якими такі ж продукти купує Міноборони для ЗСУ. Журналісти видання проаналізували закупівельні ціни військових частин, які з 24 квітня публікуються на порталі «Прозорро».

Військова частина А1225, що є частиною забезпечення ГУР Міноборони, оприлюднило звіти про закупівлі харчів, спорядження та автозапчастин на 16 млн грн. Видання порівняло ціни харчів з тими, що містяться у вже знижених контрактах Міноборони.

21 січня видання «Дзеркало тижня» опублікувало матеріал, згідно з яким нібито ціни на закупівлю харчів і надання послуг із харчування для військових перевищують роздрібні у два-три рази. 

У Міноборони заявили, що відомості, поширені у ЗМІ, «розповсюджуються з ознаками навмисних маніпуляцій та вводять в оману». На тлі скандалу звільнилися директор департаменту закупівель Богдан Хмельницький та заступник міністра Вʼячеслав Шаповалов, який відповідав за тилове забезпечення ЗСУ. Проте у підозрі Шаповалову ДБР про так звану «яєчну справу» не згадує. Він проходить за статтею «перешкоджання діяльності ЗСУ». ДБР закидає йому те, що в перші дні повномасштабного вторгнення РФ Міноборони закупило спорядження для ЗСУ за кордоном без включення до контрактів пункту про відповідність українським стандартам якості. Напочатку лютого суд заарештував Шаповалова із заставою в 400 млн грн.

У першій половині квітня керівництво Міноборони провело зустріч з представниками торговельних мереж «Коло», «АТБ-Маркет», «Варус», «Ашан», «Сільпо» (Fozzy Group), щоб долучити великих рітейлерів до процесу організації і безперебійного забезпечення харчуванням військовослужбовців.

Як зазначили в Міноборони, представники мереж наголосили, що при існуючих вимогах забезпечення логістики продуктів, а саме за принципом гарантування доставки продуктів до частин при їх постійній передислокації, є занадто ризикованим процесом для мережевого бізнесу при визначених цінах послуг з організації харчування військовослужбовців.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні