Категорія
Новини
Дата

В НБУ прогнозують зниження облікової ставки з липня або вересня

Більшість членів комітету з монетарної політики Нацбанку вважають ймовірним зниження облікової ставки на 1–2 в. п., починаючи з липня або з вересня, повідомляє пресслужба регулятора. Ставка залишається незмінною на рівні 25% з червня минулого року.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Сім членів комітету із присутніх десяти висловилися за збереження облікової ставки на рівні 25%.
  • За їх словами, робота трансмісійного механізму поліпшилася, а інтерес громадян до строкових гривневих інструментів посилився.
  • Водночас троє членів комітету побачили можливість для зниження облікової ставки вже в червні. На їхню думку, НБУ вже зараз може здійснити перші кроки зі зниження облікової ставки без ризиків втрати привабливості гривневих активів та посилення загроз для курсової стійкості.
  • «Більшість членів КМП вважають ймовірним зниження облікової ставки на 1-2 в.п., починаючи з липня або вересня», – повідомили у НБУ.
  • Зазначається, що вони погодилися, що в разі подальшого, стрімкішого за прогноз, сповільнення загальної та базової інфляції, відповідного поліпшення очікувань та збереження достатнього обсягу міжнародних резервів НБУ зможе перейти до циклу зниження облікової ставки без ризику втрати привабливості гривневих активів. 

Контекст

Підвищення облікової ставки до 25%, про яке регулятор оголосив 2 червня 2022 року, стало одним із найбільш різких в історії. На початку березня минулого року НБУ зафіксував ставку на довоєнному рівні в 10%. Тоді Нацбанк прагнув зберегти стабільність у фінансовому секторі переважно ручними методами: заморозив курс, заборонив значну частину операцій з валютою та намагався компенсувати попит на валюту продажем резервів. 

У травні ця логіка остаточно перестала працювати. НБУ довелося продати на міжбанку $3,4 млрд, тоді як у березні–травні інтервенції були близькими до $2 млрд щомісяця. Змінилися й умови в економіці – бізнес відновлюється після першого воєнного шоку та повертається до економічної логіки ухвалення рішень, заявляли тоді в НБУ.

У квітні в НБУ заявляли, що оновлений макропрогноз передбачає початок циклу зниження облікової ставки в IV кварталі 2023 року. Проте навіть за такого сценарію монетарні умови залишатимуться достатньо жорсткими на прогнозному горизонті з огляду на подальше сповільнення інфляції, поліпшення інфляційних очікувань та, відповідно, збереження високої реальної дохідності гривневих інструментів, ідеться у повідомленні Нацбанку.

15 червня НБУ зберіг облікову ставку на рівні 25%, оголосив голова НБУ Андрій Пишний на брифінгу.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні