В оборонних підприємств на Заході складнощі із наймом робітників на тлі зростання попиту на зброю – WSJ /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

В оборонних підприємств на Заході складнощі із наймом робітників на тлі зростання попиту на зброю – WSJ

Getty Images

Вторгнення Росії в Україну різко збільшило попит на зброю, і виробники зброї стикнулися з проблемою найму тисяч кваліфікованих робітників, щоб впоратися із напливом замовлень, пише The Wall Street Journal.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Найняти достатню кількість працівників для задоволення попиту, ймовірно, буде складно. Нині всі оборонні компанії намагаються одночасно найняти співробітників у сфері.
  • Наприклад, французька компанія Thales, продукція якої включає датчики для підводних човнів та реактивних літаків, планує найняти цього року 12 000 осіб.
  • Оборонні компанії США борються з нестачею робочої сили з минулого року, коли вони активізували зусилля щодо заміни робітників, які не повернулися з відпусток через пандемію. Більшість компаній не досягли своїх цілей за наймом, і рівень відсіву залишається високим, але вони кажуть, що останні місяці найм покращився.
  • На думку аналітиків, проблема з кадрами в Європі може бути гострішою на тлі занепокоєння з приводу Росії. Це спонукало виробників зброї розпочати масштабні кампанії з набору персоналу. 
  • Найбільша в Європі оборонна компанія BAE Systems PLC цього року наймає 2600 осіб. Виробник ракет MBDA хоче додати 2000 робітників. Saab AB, шведський виробник реактивних винищувачів Gripen, і німецький концерн Rheinmetall AG, який допомагає виробляти танк Leopard, також планують найняти тисячі нових робітників.
  • За словами рекрутера Кірана Слотера, виробникам зброї завжди було важко шукати персонал. Адже автовиробники та виробники літаків, які конкурують за тих самих фахівців, зазвичай платять більше і не вимагають перевірки безпеки. Багато професій у сфері оборони також є вузькоспеціалізованими. Окрім цього у заводи з виробництва боєприпасів часто знаходяться у віддалених районах з міркувань екології та безпеки, що може відштовхнути деяких потенційних заявників.

Контекст

Оборонні компанії у США та Європі працюють із рекордними замовленнями після того, як західні уряди збільшили витрати на тлі зростання геополітичної напруженості. Війна в Україні ще більше ускаднила ситуацію, частково через те, що США та їхні союзники починають замінювати зброю, яку вони відправили Києву.

Проблема найму є частиною ширшого ланцюжка постачання оборонної промисловості. Виробники зброї також борються з нестачею ключових компонентів, таких як мікросхеми та ракетні двигуни, а також із зростаючими витратами. Через це деякі підрядники насилу виконують свої замовлення.

Війна в Україні потребує безпрецедентної витрати боєприпасів, щодня робиться понад 5000 артилерійських пострілів, пише Financial Times. Виробники оборонної продукції намагаються наростити виробництво для поповнення національних запасів, а також підтримки постачань в Україну.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні