Категорія
Новини
Дата

Військові витрати України зросли на 640% у 2022 році, до 34% ВВП – SIPRI

Україна збільшила військові витрати у 2022 році на 640%, до $44 млрд. Загалом військові витрати у світі за минулий рік зросли на 3,7%, до рекордних $2,24 трлн, пише «Радіо Свобода» із посиланням на дані Стокгольмського інституту дослідження проблем миру (SIPRI).

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Військові витрати України, які сягнули $44 млрд у 2022 році, інститут назвав «найбільшим однорічним збільшенням військових витрат країни, що будь-коли фіксувалося в даних SIPRI».
  • «Внаслідок збільшення та шкоди економіці України, пов’язаної з війною… військові витрати як частка ВВП зросли до 34% ВВП у 2022 році, як порівняти з 3,2% у 2021 році», – йдеться у звіті.
  • США, РФ та Китай і надалі витрачають найбільше у цій сфері, на них припадає 56% загальносвітових військових витрат.
  • За оцінками SIPRI, військові витрати Росії зросли на 9,2%, до $86,4 млрд, що еквівалентно 4,1% ВВП країни. 
  • Натомість США – беззаперечний лідер у світі за військовими видатками – витратили $877 млрд у 2022 році, що на 0,7% більше, ніж торік, із урахуванням інфляції. Це дорівнює 39% загальних світових військових витрат і втричі більше, ніж витратив Китай, який посідає друге місце.
  • Витрати країн Центральної та Західної Європи сягнули $345 млрд у 2022 році, перевищивши в реальному вираженні рівень 1989 року, коли закінчувалася «холодна війна».
  • Фінляндія, яка нещодавно стала 31-м членом НАТО, лідирувала у цьому зростанні зі збільшенням військових витрат на 36%. За нею йдуть Литва (зростання на 27%), Швеція, яка прагне до членства в НАТО (зростання на 12%), і Польща (зростання на 11%).

Контекст

12 квітня президент Володимир Зеленський підписав законопроєкт про збільшення видатків держбюджету на 537,2 млрд грн, з яких 96,5% буде спрямовано на сектор національної безпеки і оборони.

У країні, яка веде активну війну за виживання, на весь 2023-й було заплановано витрат на оборону і безпеку приблизно стільки ж, як витрачено лише у другій половині минулого року. При тому, що інтенсивність війни не передбачає жодного зниження порівняно з другою половиною 2022-го, вважає керівник аналітичного відділу Concorde Capital Олександр Паращій.

Це вказує на те, що уряд планував у 2023 році воювати лише пів року. Такі оптимістичні прогнози закладати зарано, принаймні на рівні Кабміну. Тож зростання витрат на війну – адекватний і навіть вимушений крок.

Збільшивши витрати, уряд має збільшити і фінансування цих витрат, наголошує Паращій. За попередньою інформацією від уряду, дефіцит бюджету-2023 після перегляду може зрости на 477 млрд грн (приблизно до 1,73 трлн грн). До цього також треба додати 405 млрд грн запланованих повернень державного боргу, тож уряду треба буде десь знайти загалом 2,14 трлн грн нового фінансування (проти початкового плану з фінансування на рівні 1,67 трлн грн).

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні