Категорія
Новини
Дата

В Раді пропонують відмовитися від повернення перевірок бізнесу: законопроєкт №8401 переписали. Що змінилося

2 хв читання

Верховна Рада розгляне змінений законопроєкт №8401 щодо повернення податкових перевірок, скасування «спрощенки» у 2% та відновлення штрафів за невикористання РРО. Про це повідомили перший заступник голови комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Ярослав Железняк та член комітету Ніна Южаніна за результатами засідання комітету 30 червня.

Ключові факти

  • Профільний комітет проголосував за зміни до законопроєкта №8401. Підтримали нову редакцію 23 члени комітету, утрималися – чотири, повідомила Южаніна. Що змінилося? 
  • Мораторій на проведення планових податкових перевірок продовжено до припинення або скасування воєнного стану на території України. Виняток становитимуть лише платники податків, які здійснюють діяльність у сфері виробництва та/або реалізації підакцизної продукції; у сфері організації та проведення азартних ігор; надають фінансові, платіжні послуги.
  • На період дії правового режиму воєнного стану на території України встановлено мораторій на проведення документальних перевірок правильності нарахування, обчислення та сплати ЄСВ.
  • Бізнес звільняється від відповідальності за порушення вимог щодо застосування РРО, вчинені не лише під час воєнного стану, а й у період з 1 січня 2022 року по 1 жовтня 2023 року (крім продажу підакцизних товарів, купівлі/продажу іноземної валюти, грального бізнесу). 
  • Железняк зазначив, що всі інші норми залишаються і набирають чинності з 1 серпня, включаючи скасування «2% ФОП».
  • «Я не впевнений, що ця редакція буде прийнятна для МВФ, тому, що ми по факту порушуємо одразу три пункти: строк впровадження скасування 2% 1 серпня (а не 1 липня); залишаємо для більшості субʼєктів мораторій на перевірки; по факту впровадження РРО переносимо до 1 жовтня (а не 1 липня)», – додав Железняк.
  • За словами Южаніної, наступний етап – розгляд найближчим часом законопроєкта №8401 Верховною Радою.

Контекст

29 травня парламент ухвалив у першому читанні законопроєкт №8401. Документ передбачає повернення податкових перевірок, скасування «спрощенки» у 2% та відновлення штрафів за невикористання РРО. Ці пільгові норми нардепи ухвалили ще на початку війни – у березні 2022 року.

Раніше в коментарі Forbes Железняк заявляв, що депутати не зволікатимуть із прийняттям законопроєкту у другому читанні. «Набрати чинності законопроєкт може вже з 1 серпня 2023 року», – зазначав він.

Повернення до довоєнного оподаткування – вимога МВФ. Прийняття законопроєкту забезпечить виконання меморандуму з МВФ про економічну та фінансову політику від 8 грудня 2022-го (наприкінці березня український уряд і МВФ домовились про чотирирічну програму фінансування на $15,6 млрд) і сприятиме збільшенню податкових надходжень у 2023 році, зазначається у релізі, оприлюдненому на сайті Мінфіну

Інша причина прийняття закону – контрнаступ ЗСУ, заявляв голова профільного комітету Данило Гетманцев. «Потреби на армію зростають, тому повернення до довоєнної системи оподаткування – зрозумілий крок», – наголошував він.

За підрахунками Мінфіну, цього року законопроєкт має принести до бюджету 10 млрд грн. Железняк оцінює цьогорічні надходження трохи скромніше – у 8 млрд грн.

Народні депутати не встигли повернути перевірки бізнесу й штрафи за невикористання касових апаратів із 1 липня виключно з технічних причин, ці норми запрацюють із 1 серпня. Про це Forbes Ukraine заявив Гетманцев.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні