Категорія
Гроші
Дата

Зеленський збирає бізнес на важливу розмову. Мета – повернути «довоєнні» податки, почути скарги на силовиків та «продати» підприємцям нову економічну доктрину

Попередня розмова Володимира Зеленського з підприємцями, включно з найбагатшими українцями, відбулася за кілька годин до повномасштабного вторгнення, ввечері 23 лютого 2022 року. /Офіс Президента України

Попередня розмова Володимира Зеленського з підприємцями, включно з найбагатшими українцями, відбулася за кілька годин до повномасштабного вторгнення, ввечері 23 лютого 2022 року. Фото Офіс Президента України

Володимир Зеленський вперше з початку вторгнення відірвався від справ на фронті та дипломатичних викликів і вирішив зібрати на зустріч кілька десятків найбільших підприємців країни та представників бізнес-асоціацій. Які головні теми діалогу?

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, Diia.City United, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

29 червня президент Володимир Зеленський проведе першу окрему зустріч з бізнесом за час повномасштабної війни з Росією. Попередня його розмова з підприємцями, включно з найбагатшими українцями, відбулася за кілька годин до повномасштабного вторгнення, ввечері 23 лютого 2022 року. 

Досі більшість співрозмовників Forbes, близьких до Офісу президента (ОП) та економічного крила влади констатували, що у Зеленського, глибоко зайнятого дипломатією та ситуацією на фронті, немає часу і енергії на економіку та проблеми бізнесу.

Ситуація змінилась – президент залучений до вузького кола високопосадовців, що розробляють нову «економічну доктрину» України. До цього кола входить лише троє людей: крім глави держави це міністерка економіки та перша віцепремʼєрка Юлія Свириденко та заступник керівника ОП Ростислав Шурма, розповідає один з нардепів, близький до керівництва партії «Слуга народу».

Вочевидь, цей проєкт є частиною ширшого задуму Зеленського – «української доктрини», до обговорення якої він закликав під час виступу у Верховній Раді на честь Дня Конституції.

Одна з задач зустрічі 29 червня з бізнесом – дати президенту більше розуміння, якою економіку та відповідну економічну політику держави у довгостроковій перспективі бачать підприємці. Інша частина адженди – більш нагальні питання. Наприклад, посилення тиску на бізнес та скасування усіх податкових пільг, які були запроваджені після вторгнення.

З чим повʼязане відновлення інтересу Зеленського до економіки саме зараз? Forbes поспілкувався з шістьма співрозмовниками з Офісу президента, політсили Зеленського «Слуга народу» та економічних комітетів парламенту. Вони попросили не згадувати їхніх імен у цій статті через сенситивність коментарів стосовно дій президента.

Про що Зеленський хоче говорити з бізнесом

Зустріч з підприємцями – ініціатива самого президента, розповідають на умовах анонімності співрозмовник в Офісі президента та Верховній Раді.Чому саме зараз? Одна з причин – до Зеленського дійшли скарги бізнесу на податкову та правоохоронні органи, розповідають два нардепи з фінансового та економічного комітетів Верховної Ради. 

«Президент понад рік не зустрічався з бізнесом, він хоче зрозуміти, які в них є проблеми, нарікання», – вказує співрозмовник з ОП.

Адженду завтрашньої зустрічі умовно можна розділити на дві частини: проблеми, які має бізнес саме зараз, та бачення майбутньої співпраці після завершення війни.

У першому блоці крім власне скарг бізнесу на тиск з боку правоохоронців та податкової планують обговорити законопроєкт 8401, розповідають три нардепи, знайомі з форматом зустрічі. Він скасовує основні пільги для бізнесу, зокрема має повернути документальні перевірки та штрафи за невикористання касових апаратів (раніше голова податкового комітету ВР Данило Гетманцев анонсував впровадження з 1 серпня) . 

Документ викликав багато нарікань з боку підприємців, його обговорювали в профільному комітеті Ради, але не увесь бізнес залишився задоволеним кінцевим варіантом законопроєкту.

«У президента немає зауважень щодо податків, але є багато застережень щодо поновлення перевірок», – каже на правах анонімності один з нардепів, близький до керівництва партії «Слуга народу». У Зеленського є ідея обмежити вплив держорганів на бізнес, додає він. «Суть у тому, щоб звести його суто до Антимонопольного комітету та, умовного, Бюро економічної безпеки (БЕБ), – пояснює співрозмовник. – Інші ж не мають права втручатися в справи повʼязані з бізнесом».

Другий трек – обговорити майбутнє бізнесу після завершення війни. Під час виступу в Раді 28 червня Зеленський заявив, що виступає за зменшення податкового навантаження в Україні, але вже після війни. Для цього потрібен «новий договір між державою і суспільством та бізнесом», заявив президент. 

Під час зустрічі 29 червня Зеленський хоче «подивитись в очі» бізнесу та підготувати грунт для створення нового соціального договору, каже співрозмовник в ОП. «Саме тому на зустріч не запросили старих олігархів, зокрема Ахметова, Пінчука та інших, – зазначає посадовець. – Президент їм не вірить, тож хоче розмовляти саме з новими людьми».

Серед запрошених близько 40 підприємців та представників бізнес-асоціацій. Зокрема, засновник Ajax SystemsОлександр Конотопський, співвласник «Нової пошти» Вячеслав Климов, фаундер MacPawОлександр Косован, співзасновник monobankОлег Гороховський, президент Американської торговельної палати в Україні Енді Гундер, виконавча директорка Спілки українських підприємців Катерина Глазкова, засновник бізнес-спільноти Board Андрій Длігач та інші.

Попри готовність до діалогу з бізнесом, до розробки нової економічної доктрини, яка в тому числі має сформувати оновлені правила гри між державою та бізнесом, крім Зеленського, Свириденко та Шурми поки нікого не підпускають, каже один з нардепів, близький до керівництва партії «Слуга народу». «Доступ до документа суворо обмежений», – стверджує він. 

Економіка в очах президента: від $1 трлн ВВП до «митниці без митників» /Офіс Президента України

Економіка в очах президента: від $1 трлн ВВП до «митниці без митників»

(Натисніть «Читати більше, щоб відкрити повний текст»)

Під час виступу в Раді президент частково озвучив своє бачення економічної картини повоєнної України. Зеленський хоче зробити ставку на цифровізацію та сучасне технологічне виробництво з високою доданою вартістю.

Основні тези були такими: 

  • ВВП $1 трлн. Потенціал країни може це забезпечити. 
  • «Дешева праця» – не конкурентна перевага. Від цієї логіки варто відмовитися. Мета – зарплата на 30% вищу, ніж у сусідів-членів ЄС.
  • Ставка на кваліфіковану працю, а отже на освіту. Розробка програми сучасної програми освіти та інновацій. Поширення англійської мови.
  • Повернення людей. Збільшення робочих місць та трансформація кожної галузі мають дозволити українцям жити краще в Україні, ніж в інших країнах.  
  • Захист бізнесу. Бізнес, який створює робочі місця, – забезпечує економічну безпеку країни та її лідерство. Потрібне осучаснення законодавства про працю. 
  • Новий податковий договір між державою та суспільством. Зниження податків – вже після війни. Але це означає підвищену податкову сумлінність бізнесу. Потрібні автоматичні цифрові процедури всюди, де є контакт між громадянином чи бізнесом та чиновником. «Мета – митниця без митників, а податкова – без податківців». 
  • Забути про експорт сировини. Україна майбутнього – країна товарів з високою доданою вартістю. 
  • Немає олігархів. Всі економічні субʼєкти рівні перед законом. Орієнтир на новий технологічний бізнес. Металургія перемоги має бути зеленою, щоб відповідати європейським стандартам.
  • Україна – гарант енергетичної безпеки. «Наша атомка потрібна всьому континенту. Пріоритет – зелена генерація». 
  • Пенсійна реформа. Солідарної системи недостатньо. 
  • Українська культура – експортна галузь. 
  • Оборонний комплекс – виробництво гармат, снарядів, морські дрони та інші безпілотники. Локалізація в Україні виробництва озброєння, яке зараз постачають міжнародні партнери. 
  • Політика героїв. Інтеграція воїнів у економіку, підтримка їхніх сімей. Політика безбарʼєрності, програми реабілітації, легалізація медичного канабісу та виробництво таких ліків в Україні. Гранти для бізнесу, який працевлаштовує ветеранів.

У підготовці матеріалу брав участь редактор відділу «Гроші» Сергій Шевчук.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні