Категорія
Новини
Дата

В Україні арештували активи великої мережі АЗС. Ймовірно, йдеться про Amic Energy

Суд заарештував 308 об’єктів нерухомості та корпоративні права однієї з найбільших мереж АЗС на території України, повідомила пресслужба Бюро економічної безпеки. Загальна сума корпоративних прав становить понад 50 млн грн. За даними ЕП, йдеться про Amic Energy.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Співробітники БЕБ з’ясували, що бенефіціари та службові особи двох компаній, які ведуть діяльність у сфері реалізації паливно-мастильних матеріалів, пов’язані між собою, а їхніми фактичними власниками є громадяни РФ. 
  • Слідство встановило, що службові особи підприємств протягом 2015–2022 років штучно завищували витрати підприємств внаслідок отримання кредитів від споріднених структур. До витрат також зараховували відсотки за кредитами, зазначили у БЕБ. 
  • Обидва підприємства декларували збиткову діяльність, заявляє слідство. При збитковій діяльності в Україні премії, включені до вартості імпортованих паливно-мастильних матеріалів, перераховували на користь іноземної компанії. 
  • Загальна сума ухилення від сплати податків обох компаній становить понад 270 млн грн, йдеться у повідомленні Бюро.
  • Також БЕБ встановило, що протягом 2016–2021 років зазначені підприємства, які працюють в Україні, виплачували дивіденди на користь компаній нерезидентів, кінцевими бенефіціарними власниками яких є РФ та російське товариство. У результаті такої діяльності було легалізовано грошові кошти у сумі понад 1 млрд грн.
  • Хоча БЕБ не розголошує назву мережі, за даними джерел ЕП йдеться про АЗС Amic Energy, що до 2015 року належала російському «Лукойлу».

Контекст

LUKOIL Europe Holdings BV (дочірня компанія НК «Лукойл», РФ) та австрійська компанія AMIC Energy Management GmbH 29 квітня 2015 року заявили про закриття операції з продажу ПІІ «Лукойл-Україна», що володіла близько 240 АЗС і шістьма нафтобазами на території України. У травні «Лукойл-Україна» змінила назву на AMIC Ukraine.

Президент «Лукойл» Вагіт Алекперов заявляв тоді про продаж української мережі АЗС австрійській AMIC за $300 млн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні