Єнс Столтенберг /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Коаліція з розмінування та 1 млн дронів. Члени НАТО обговорили подальшу підтримку України

Генеральний секретар Альянсу Єнс Столтенберг Фото Getty Images

Міністри оборони країн Організації Північноатлантичного договору у ході засідання Ради Україна – НАТО у Брюсселі підтвердили рішучість у продовженні військової допомоги для України у її боротьбі проти РФ, пише «Укрінформ». Міністр оборони України Рустем Умєров узяв участь у зустрічі через відеозвʼязок.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Генеральний секретар Альянсу Єнс Столтенберг повідомив, що протягом кількох минулих днів союзники анонсували нові пакети допомоги, включаючи Канаду, Фінляндію й Норвегію, які постачатимуть запасні частини, обладнання для F-16 та засоби протиповітряної оборони. 
  • «Група країн-союзниць поєднує зусилля в рамках заклику поставити 1 млн дронів для України. Ще 20 країн-союзниць погодилися сформувати коаліцію з розмінування. Все це допоможе зберегти життя українців», – зазначив Столтенберг.
  • За словами генсека Альянсу, міністр оборони Умєров поінформував союзників про останні події в Україні. 
  • Столтенберг додав, що разом союзники по НАТО доставляють 99% всієї військової допомоги, що надходить в Україну, і продовження цих зобов’язань є критично важливим для того, щоб Україна могла зберегти свободу.
  • Генсек НАТО додав, що з початку російського вторгнення США надали Україні близько $75 млрд у вимірі військової, фінансової та гуманітарної допомоги. Всі союзники і партнери по НАТО надали такої допомоги на суму більше $100 млрд. 

Контекст

У березні 2023-го ЄС обіцяв Україні 1 млн боєприпасів впродовж року, а наразі надав лише 480 000.

Європейська служба зовнішніх звʼязків (EEAS) проводить аудит військової допомоги Україні від країн ЄС, пише Financial Times із посиланням на трьох європейських дипломатів. Аудит проводиться після заяви канцлера Німеччини Олафа Шольца, який зажадав порівняти військові постачання країн ЄС Києву. Він назвав надто маленькими ті обсяги постачання зброї Україні, які більшість країн-членів запланували на 2024 рік. Канцлер закликав збільшити допомогу Україні.

Зауваження Шольца сприйняли як докір іншим великим державам ЄС, таким як Франція та Італія, чиї військові обіцянки набагато менші. Його публічний заклик до більшої прозорості приватно підтримали високопосадовці в Брюсселі, які вважають, що деякі країни можуть надати Києву більше зброї у критичний момент конфлікту.

У січні НАТО підписало контракт на закупівлю сотень тисяч боєприпасів калібру 155-мм на суму €1,1 млрд. Частину боєприпасів буде поставлено Україні.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні