Категорія
Новини
Дата

В Україні очікується дефіцит потужностей для зберігання до 15 млн т зерна – Мінагрополітики

Дефіцит потужностей для зберігання зерна в Україні становитиме 10−15 млн т, повідомив заступник міністра аграрної політики та продовольства Маркіян Дмитрасевич на панельній дискусії в рамках Ukrainian-Swiss Business Hub у швейцарському Лугано.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • «Через знищення інфраструктури для зберігання та тимчасової окупації у нас із 75 млн т потужностей для зберігання залишилося у розпорядженні зерносховищ лише близько 60 млн т. До кінця жовтня дефіцит потужностей для зберігання зерна становитиме 10−15 млн т», – сказав заступник міністра.
  • За словами замміністра, наразі розглядаються два пріоритетні проєкти, які можуть допомогти налагодити експорт українського зерна. «Перший – проєкт міжнародного фонду для придбання сільськогосподарської продукції українських фермерів з подальшим експортом. Очікується, що це дозволить аграріям отримати необхідний поточний капітал для посівних та збиральних кампаній сезонів цього та наступного року.
  • Другий проєкт – будівництво перевантажувальних транскордонних терміналів для зернових культур та олії. Їхня основна ідея – перетин кордону продукцією через зернові конвеєри та трубопроводи для олій.

Контекст

За чотири місяці від початку повномасштабної війни Україні вдалось експортувати лише 5,2 млн т продукції, у той час як до 24 лютого експорт сягав 5–6 млн т щомісяця через морські порти. Незважаючи на війну, українські аграрії провели весняну посівну кампанію та вже почали збір озимих, заявляють в Мінагрополітики. Цьогорічний врожай може становити понад 60 млн т, з яких необхідно буде експортувати 30–40 млн т.

За результатами 2021/2022 мр в Україні можуть сформуватися перехідні залишки зернових та олійних культур на рівні 25 млн т, що в 4,2 раза перевищує показник попереднього сезону, прогнозували аналітики ІА «АПК-Інформ». 

Водночас в Мінагрополітики готують додаткові потужності зі зберігання зернових. Країни ЄС можуть надати Україні тимчасові зерносховища – мобільні елеваторні банки та рукави.

Минулого тижня повідомлялося, що офіс президента Туреччини готує переговори між лідерами України та РФ. За словами президента Ердогана, якщо переговори будуть успішними, Стамбул зможе «відправляти пшеницю, ячмінь, овес, соняшникову олію та все інше до країн, що потребують, здійснюючи реекспорт». За його словами, 20 турецьких кораблів у Чорному морі вже готові перевозити зерно.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні