Категорія
Новини
Дата

Ердоган готує переговори із Зеленським та Путіним щодо розблокування портів. Туреччина пропонує реекспорт українського зерна

Туреччина готує телефонні переговори із Володимиром Зеленським та Володимиром Путіним щодо розблокування морських шляхів для вивезення українського зерна. Про це повідомив президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган журналістам 1 липня, пише Reuters.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Для цього офіс президента Туреччини готує переговори між лідерами України та РФ. За словами Ердогана, якщо переговори будуть успішними, Стамбул зможе «відправляти пшеницю, ячмінь, овес, соняшникову олію та все інше до країн, що потребують, здійснюючи реекспорт». 
  • 20 турецьких кораблів у Чорному морі вже готові перевозити зерно, заявив Ердоган.

Контекст

За даними ООН, в українських портах на початок травня було заблоковано майже 4,5 млн т зерна. Продукцію неможливо експортувати через закриті морські шляхи.

6 червня повідомлялося, що Туреччина та РФ без України досягли попередньої домовленості про відновлення поставок української аграрної продукції з ключового чорноморського порту. План передбачає розмінування берегів Одеси. Україна ще не схвалила цей план. Київ стурбований тим, що зняття оборони може залишити життєво важливий порт відкритим для російського нападу.

Також Туреччина раніше заявляла, що хоче купувати українське зерно зі знижкою у 25%. На початку червня стало відомо, що РФ завозить до Туреччини крадене українське зерно, переоформлюючи його у своїх портах на «російське».

Севастополь став центром контрабандного трафіку зерна із тимчасово окупованих українських територій, зʼясувала Financial Times. В арсеналі російських мародерів – перевалка в морі біля російських портів, відключення суднових транспондерів і підробка документів. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні