Категорія
Новини
Дата

Україна розраховує на тимчасові зерносховища від ЄС. Дефіцит потужностей для зберігання оцінюється в 10–15 млн т

Україна готує додаткові потужності зі зберігання зернових, повідомили в Мінагрополітики. Країни ЄС можуть надати Україні тимчасові зерносховища – мобільні елеваторні банки та рукави.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • За відсутності експорту через порти, з урахуванням минулорічних залишків та нового врожаю, готуються додаткові потужності для зберігання зерна, заявляють у міністерстві.
  • «Зважаючи на перехідні залишки з минулого року і на прогноз врожайності цього року, може бути дефіцит в межах 10–15 млн т. Тому зараз як план «Б» для зберігання збіжжя, в разі неможливості швидкого експорту, завозяться мобільні елеваторні банки та рукави для зберігання додаткових тонн», – повідомив заступник міністра Тарас Висоцький.
  • Уряди країн ЄС розглянуть можливість надання Україні тимчасових зерносховищ – розбірних модульних конструкцій та великих поліетиленових бегів, заявив заступник міністра Маркіян Дмитрасевич.
  • Необхідність надання такої підтримки викликана скороченням потужностей одноразового зберігання сільгоспкультур в Україні з 75 т до 60 млн т через військове вторгнення РФ, тимчасову окупацію частини територій та руйнування елеваторів, пояснив він на засіданні ради ЄС з питань сільського господарства та рибальства.
  • Керівництво держави продовжує спільно з ООН працювати в напрямку розблокування морських шляхів, наголосив Висоцький. За його словами, без портів Україна не зможе реалізувати увесь експортний потенціал.

Контекст

В Україні цього року може бути зібрано 65 млн тонн зернових, зернобобових та олійних, сказав раніше Висоцький. Україна матиме до 20 млн т перехідних залишків із попереднього врожаю та потенційно мінімум додатково 30 млн т до експорту з нового. «Для того щоб впоратися з такими обсягами, потрібно експортувати мінімум 4 млн т на місяць», – наголосив замміністра.

До війни Україна експортувала 5–7 млн т зерна на місяць, а зараз, всіма видами транспорта – 1,2 млн т, сказав голова правління УЗ Олександр Камишін в інтервʼю Forbes. Російські війська блокують українські порти. Наразі організовано два шляхи експорту зерна – через Румунію та Польщу, третій маршрут – через країни Балтії – може запрацювати найближчим часом.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні