В Україні подорожчала кава. Де еспресо коштує найбільше /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

В Україні подорожчала кава. Де еспресо коштує найбільше

Getty Images

У середньому по Україні філіжанка еспресо коштує 30 грн, повідомляє Опендатабот, посилаючись на дослідження Poster POS. Згідно із ним, Індекс Еспресо в Україні за останні роки виріс удвічі, з 15 грн у 2017-му.

Ключові факти 

  • Під час повномасштабного вторгнення відбувся різкий стрибок ціни на каву. Так, середня вартість еспресо в країні зросла з 20 грн до 28 грн лише протягом 2022 року. 
  • Найдорожче філіжанка кави коштує на Одещині (36 грн), Донеччині (35 грн) та Харківщині (32 грн). 
  • Найнижчі ціни на еспресо зафіксовано на Хмельниччині (21 грн), Сумщині (23 грн), Житомирщині та Вінниччині – по 24 грн відповідно. 
В Україні подорожчала кава. Де еспресо коштує найбільше /Фото 1

Інфографіка: Опендатабот

Контекст

Індекс Еспресо – економічний показник, який використовується для вимірювання вартості стандартної порції еспресо в різних містах світу. Він може бути корисним для порівняння рівня цін і вартості життя в різних місцях. 

Еспресо є основною складовою кожного кавового напою, тож його вартість безпосередньо впливає на ціну будь-якого напою у кавʼярні.

У лютому цього року Forbes Ukraine дослідив, де в Україні варять найдорожчу каву. Якщо орієнтуватися за цінами меню, то найвищий цінник – у львівському ресторані «Масонська ложа». Але гостям закладу надається знижка 90% на все меню, тому за каву доведеться викласти не 500, а лише 50 грн.

Загалом еспресо в Україні дешевше, ніж у більшості міст Європи. У 2022 році журнал Travelbook проаналізував вартість еспресо у 400 меню 42 європейських столиць. Київ посів у ньому 29-ту сходинку із середньою ціною €1,35. Найбільша середня ціна кави – у Копенгагені, найменша – у столиці Албанії.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні